Sos mięsno-jarzynowy: idealny do makaronu [przepis]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Dobry sos potrafi uratować każde danie. A w przypadku makaronu stanowi podstawę smaku całej potrawy. Pożywny sos z mięsa wołowego z jarzynami wyróżnia się niską kalorycznością. Sprawdź, jak go zrobić - podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 20 dag mielonej polędwicy wołowej
- 500 ml przecieru pomidorowego
- cebula
- 10 dag pieczarek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej lub żółtej
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- zioła prowansalskie
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój warzywa i pieczarki, podsmaż 5-7 minut na patelni.
- Dodaj mięso, przecier, zmiażdżony czosnek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Duś na małym ogniu 20-30 minut, mieszaj potrawę, aby nie przywarła do patelni. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, wlej trochę wody.
- Pod koniec duszenia dopraw ziołami prowansalskimi, ewentualnie solą.