Smalec z mięsem - przepis na pyszne smarowidło

2021-03-29
Mirosława Kopoczek
smalec-z-miesem-przepis-na-pyszne-smarowidlo.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Podajemy przepis na pyszny domowy smalec z mięsem
łatwy
30 min
4

Wieprzowy smalec z mięsem nigdy nie wychodzi mdły. Wręcz przeciwnie - jest aromatyczny, zaskakuje wyrazistym smakiem i tym, że wcale nie przypomina tradycyjnego smalcu. Sprawdź nasz przepis na pyszny smalec z mięsem, czyli doskonałe smarowidło do chleba.

SKŁADNIKI

  • 70 dag świeżej słoniny
  • 20 dag łopatki
  • 20 dag karkówki
  • 25 dag boczku
  • 20 dag polędwiczki
  • 25 dag suszonej aromatycznej kiełbasy
  • 4 cebule
  • duże kwaśne jabłko
  • mielony pieprz
  • ziele angielskie
  • kolendra
  • oregano
  • lebiodka rozmaryn
  • liście laurowe
  • 4-5 ząbków czosnku
  • majeranek
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Słoninę wytopić w garnku, aż skwarki będą przezroczyste.
  • Na patelni usmażyć boczek. Dodać do wytopionej słoniny.
  • Mięso i kiełbasę pokroić bardzo drobniutko. Podsmażyć na patelni. Dodać do garnka ze słoniną. Uwaga: dodanie mięsa może powodować pryskanie gorącego smalcu – należy uważać, by nie pochylać się nad garnkiem!
  • Cebule posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce. Dodać do garnka.
  • Dodać wszystkie przyprawy z wyjątkiem czosnku i majeranku. Wymieszać wszystkie składniki.
  • Gdy w smalcu „rozpuszczą” się już cebule i jabłko – odstawić do przestygnięcia. Gdy smalec przestygnie – dodać czosnek i majeranek.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?
Mirosława Kopoczek