Smalec z mięsem - przepis na pyszne smarowidło
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wieprzowy smalec z mięsem nigdy nie wychodzi mdły. Wręcz przeciwnie - jest aromatyczny, zaskakuje wyrazistym smakiem i tym, że wcale nie przypomina tradycyjnego smalcu. Sprawdź nasz przepis na pyszny smalec z mięsem, czyli doskonałe smarowidło do chleba.
SKŁADNIKI
- 70 dag świeżej słoniny
- 20 dag łopatki
- 20 dag karkówki
- 25 dag boczku
- 20 dag polędwiczki
- 25 dag suszonej aromatycznej kiełbasy
- 4 cebule
- duże kwaśne jabłko
- mielony pieprz
- ziele angielskie
- kolendra
- oregano
- lebiodka rozmaryn
- liście laurowe
- 4-5 ząbków czosnku
- majeranek
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Słoninę wytopić w garnku, aż skwarki będą przezroczyste.
- Na patelni usmażyć boczek. Dodać do wytopionej słoniny.
- Mięso i kiełbasę pokroić bardzo drobniutko. Podsmażyć na patelni. Dodać do garnka ze słoniną. Uwaga: dodanie mięsa może powodować pryskanie gorącego smalcu – należy uważać, by nie pochylać się nad garnkiem!
- Cebule posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce. Dodać do garnka.
- Dodać wszystkie przyprawy z wyjątkiem czosnku i majeranku. Wymieszać wszystkie składniki.
- Gdy w smalcu „rozpuszczą” się już cebule i jabłko – odstawić do przestygnięcia. Gdy smalec przestygnie – dodać czosnek i majeranek.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?