Słodki sos chili - przepis na chiński sos

2021-03-29
Domowy sos chili: przepis na chiński sos słodko-kwaśny
Autor: Shutterstock Sos chili domowej roboty to nieodzowny dodatek w chińskiej kuchni serwowany do ryżu, mięsa, ryb i owoców morza. 
łatwy
10 min
4

Ostry sos chili można zrobić samodzielnie w domu. Wtedy mamy pewność, że jest świeży, bez dodatku konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku. Oto przepis na domowy sos chili. 

SKŁADNIKI

  • 2 ostre papryczki chili
  • 0,5 kubka cukru
  • 0,5 kubka octu (pół na pół octu ryżowego i winnego)
  • 2-3 ząbków czosnku
  • niewielki kawałek imbiru
  • 40 ml wody
  • 1/6 kubka wody + płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obieramy imbir i czosnek. 
  • Do blendera wsypujemy cukier i dodajemy papryczki bez łodyżek, czosnek, imbir odrobinę wody. Miksujemy przez chwilę. 
  • Do garnka wlewamy ocet, resztę z 1/6 szklanki wody. Dodajemy cukier zblendowany z papryczką i innymi dodatkami. Zagotowujemy. Czas gotowania to około 5 minut.
  • W szklance rozrabiamy skrobię z wodą, dolewamy i doprowadzamy ciągle mieszając do zgęstnienia.
  • Gorący sos przelewamy do słoików, zakręcamy i schładzamy. Jeśli jest za gęsty, dodajemy odrobinę wody i zagotowujemy.