Słodki sos chili - przepis na chiński sos
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Ostry sos chili można zrobić samodzielnie w domu. Wtedy mamy pewność, że jest świeży, bez dodatku konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku. Oto przepis na domowy sos chili.
SKŁADNIKI
- 2 ostre papryczki chili
- 0,5 kubka cukru
- 0,5 kubka octu (pół na pół octu ryżowego i winnego)
- 2-3 ząbków czosnku
- niewielki kawałek imbiru
- 40 ml wody
- 1/6 kubka wody + płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obieramy imbir i czosnek.
- Do blendera wsypujemy cukier i dodajemy papryczki bez łodyżek, czosnek, imbir odrobinę wody. Miksujemy przez chwilę.
- Do garnka wlewamy ocet, resztę z 1/6 szklanki wody. Dodajemy cukier zblendowany z papryczką i innymi dodatkami. Zagotowujemy. Czas gotowania to około 5 minut.
- W szklance rozrabiamy skrobię z wodą, dolewamy i doprowadzamy ciągle mieszając do zgęstnienia.
- Gorący sos przelewamy do słoików, zakręcamy i schładzamy. Jeśli jest za gęsty, dodajemy odrobinę wody i zagotowujemy.