Śledzie z czerwonym pieprzem - hit z chrupiącym dodatkiem
2021-12-23
łatwy
25 min
4
Śledzie z czerwonym pieprzem podbijają szturmem podniebienia. I nic dziwnego, są proste w przygotowaniu, bardzo smaczne, wcale nie za ostre, a ziarenka czerwonego pieprzu intrygująco chrupią przy rozgryzaniu.
Zobacz naszą galerię z przepisami na tatar ze śledzia!
SKŁADNIKI
- duże płaty solonego śledzia
- średnie czerwone cebule (w proporcji 1 cebula na 2 płaty)
- kilka listków laurowych
- czerwony pieprz
- ocet jabłkowy
- olej słonecznikowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie, o ile są zbyt słone, namoczyć w mleku lub wodzie, na 1-2 godziny.
- Cebulę pokroić w bardzo cieniutkie piórka.
- W słoju układać warstwę śledzi, posypać cebulą a także pieprzem - część ziaren rozdrobnić w moździerzu, a część zostawić w całości.
- Warstwę śledzi z cebulą polać łyżeczką octu winnego i olejem i ułożyć na niej kolejną. Kroki powtarzać do wyczerpania śledzi i cebuli.
- Przed podaniem śledzie posypać dodatkowo czerwonym chrupiącym pieprzem.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?