Śledzie z czerwonym pieprzem - hit z chrupiącym dodatkiem

Śledzie z czerwonym pieprzem - hit z chrupiącym dodatkiem
Autor: Shutterstock Czerwony pieprz jest delikatniejszy w smaku niż czarny i mile chrupiący
łatwy
25 min
4

Śledzie z czerwonym pieprzem podbijają szturmem podniebienia. I nic dziwnego, są proste w przygotowaniu, bardzo smaczne, wcale nie za ostre, a ziarenka czerwonego pieprzu intrygująco chrupią przy rozgryzaniu.

Zobacz naszą galerię z przepisami na tatar ze śledzia!

SKŁADNIKI

  • duże płaty solonego śledzia
  • średnie czerwone cebule (w proporcji 1 cebula na 2 płaty)
  • kilka listków laurowych
  • czerwony pieprz
  • ocet jabłkowy
  • olej słonecznikowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie, o ile są zbyt słone, namoczyć w mleku lub wodzie, na 1-2 godziny.
  • Cebulę pokroić w bardzo cieniutkie piórka.
  • W słoju układać warstwę śledzi, posypać cebulą a także pieprzem - część ziaren rozdrobnić w moździerzu, a część zostawić w całości.
  • Warstwę śledzi z cebulą polać łyżeczką octu winnego i olejem i ułożyć na niej kolejną. Kroki powtarzać do wyczerpania śledzi i cebuli.
  • Przed podaniem śledzie posypać dodatkowo czerwonym chrupiącym pieprzem.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej