Śledzie w powidłach śliwkowych: przepis Doroty Wellman
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Śledzie w powidłach śliwkowych to zakąska, która często gości na stole Doroty Wellman. Przygotowane w ten sposób śledzie może nie urzekają wyglądem, ale wyśmienicie smakują. Matiasy dobrze smakują z dodatkami słodkawymi lub ostrymi, które stanowią ciekawy kontrapunkt dla ich naturalnego smaku.
SKŁADNIKI
- pół szklanki suszonych śliwek (koniecznie polskich, z lekkim aromatem dymu)
- wódka lub czerwone wino do zalania śliwek
- ok. 500-600 g śledzi (dobrych matiasów)
- 1/2 słoika powideł śliwkowych
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- goździki, cynamon i pieprz do smaku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki zalać alkoholem (tak by były całkowicie zakryte) i zostawić na dwie godziny.
- Odcedzić, alkohol zachować, a owoce zmiksować blenderem. Do zblendowanych śliwek dodać koncentrat i powidła oraz zmiażdżone przyprawy.
- Dodać alkohol, w którym moczyły się owoce, wszystko dobrze wymieszać blenderem.
- Doprawić do smaku, można dodać jeszcze trochę alkoholu - całość ma jednak być raczej gęsta.
- Śledzie wkładać do słoika naprzemiennie z zalewą, odstawić do lodówki na dobę dni.