Śledzie w powidłach śliwkowych: przepis Doroty Wellman

2021-03-29
Dorota Wellman
Śledzie w powidłach śliwkowych: przepis Doroty Wellman
Autor: Shutterstock Do przygotowania zakąsek ze śledziami w roli głównej należy wybrać płaty śledziowe dobrej jakości
łatwy
35 min
4

Śledzie w powidłach śliwkowych to zakąska, która często gości na stole Doroty Wellman. Przygotowane w ten sposób śledzie może nie urzekają wyglądem, ale wyśmienicie smakują. Matiasy dobrze smakują z dodatkami słodkawymi lub ostrymi, które stanowią ciekawy kontrapunkt dla ich naturalnego smaku.

SKŁADNIKI

  • pół szklanki suszonych śliwek (koniecznie polskich, z lekkim aromatem dymu)
  • wódka lub czerwone wino do zalania śliwek
  • ok. 500-600 g śledzi (dobrych matiasów)
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • goździki, cynamon i pieprz do smaku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki zalać alkoholem (tak by były całkowicie zakryte) i zostawić na dwie godziny.
  • Odcedzić, alkohol zachować, a owoce zmiksować blenderem. Do zblendowanych śliwek dodać koncentrat i powidła oraz zmiażdżone przyprawy.
  • Dodać alkohol, w którym moczyły się owoce, wszystko dobrze wymieszać blenderem.
  • Doprawić do smaku, można dodać jeszcze trochę alkoholu - całość ma jednak być raczej gęsta.
  • Śledzie wkładać do słoika naprzemiennie z zalewą, odstawić do lodówki na dobę dni.
Dorota Wellman