Śledzie w galaretkowej zalewie - przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Opiekane śledzie w galaretkowej zalewie warto zrobić na świąteczny stół - albo bez okazji. Pyszne, delikatne w smaku, w wytrawnej galaretce z zalewy - pięknie się też prezentują. Wypróbuj przepis!
SKŁADNIKI
- 1 kg śledzi
- 1 szklanka mąki – do panierowania
- sól, pieprz
- 2 cebule
- olej do smażenia
- Marynata:
- 1,5 szklanki octu 10%
- 4,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 4-6 łyżek cukru
- 5 kulek pieprzu
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie myjemy, oczyszczamy, kroimy na części i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
- Obtaczamy w mące. Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu
- W słoikach układamy naprzemiennie rybę z podsmażoną cebulką.
- Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, pieprzem, zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Doprawiamy do smaku solą i cukrem (zalewa powinna mieć słodkawo-kwaskowaty smak). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
- Gorącą zalewą zalewamy śledzie w słoikach.
- Słoiki zakręcamy, studzimy i wkładamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie muszą postać przynajmniej dwa dni, aby smaki się przegryzły. W słoikach w tym czasie powstanie pyszna galaretka