Śledzie teściowej: przepis na śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami

Śledzie teściowej: przepis
Autor: Shutterstock.com Śledzie teściowej w pomidorowej zalewie z rodzynkami
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Śledzie mojej teściowej są absolutnie genialne. Ale jak się okazuje to jest jej wynalazek. Zapewne Twoja teściowa, także teściowa mojej przyjaciółki i sąsiadki sąsiada też takie śledzie robi. Dlaczego? Bo są przepyszne. Śledzie w łatwym sosie pomidorowym, aromatyzowanym przyprawami z dodatkiem rodzynek są po prostu boskie! 

SKŁADNIKI

  • 500 g śledzi matias w oleju
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml keczupu
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • cukier i sól do smaku
  • 4 łyżki rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do niej koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze pół minuty.
  • Do cebuli dodać keczup i przyprawy. Zagotować. Dodać rodzynki. Zamieszać. Przyprawić cukrem i solą do smaku. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Śledzie pokroić w dzwonka, czyli kawałki wielkości kęsa. 
  • Na dno salaterki lub słoika wlać trochę sosu pomidorowego. Ułożyć wartwę śledzie i przykryć je kolejną porcją sosu. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. 
  • Śledzie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby się "przegryzły". Smacznego! 
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Okładka Dzieje łakomstwa i obżarstwa 

Książka "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" to zbiór niezwykle smacznych felietonów o historii jedzenia. Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt? Adrianna Stawska-Ostaszewska redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, felietonistka i pisarka zabierze was w podróż w czasie i przestrzeni. Przedstawi wam kuchnię starożytnego Rzymu, kulinarne rytuały prasłowiańskie, największą fetę gastronomiczną XIX w. Dowiecie się, dlaczego chleb był wcześniej niż rolnictwo, czemu ciasto francuskie zawojowało Europę i skąd się wzięły bary mleczne. Poznacie sekrety największych kucharzy i kucharek. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi. Książkę można kupić tutaj: SKLEP - DZIEJE ŁAKOMSTWA I OBŻARSTWA

Zobacz GALERIĘ: Matiasy w oleju - co z nich zrobić? 7 przepisów z matiasów w oleju

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej