Śledzie po cygańsku - z rodzynkami i czosnkiem w sosie słodko-kwaśnym

Śledzie po cygańsku
Autor: Shutterstock Śledzie po cygańsku mają mieć wyrazisty słodko-ostro-kwaśny smak
łatwy
35 min
4

Śledzie po cygańsku to matiasy zanurzone w sosie słodko-kwaśnym, z dużą dozą ostrego czosnku i słodką nutą suszonych śliwek i rodzynek. Takie śledzie na pewno zasmakują miłośnikom dań chińskich. Polecamy je nie tylko na święta.

Śledzie po cygańsku są niezwykle aromatyczne. Wyraźna ostrość przypraw i słodycz owoców dają bardzo przyjemne połącznie, które przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi śledzi. Należy jednak przygotować je z pewnym wyprzedzeniem, aby smaki i aromaty mogły się przegryźć. Na to potrzeba przynajmniej 12 godzin, a najlepiej doby. Z każdym dniem potrawa nieco się zmienia.

SKŁADNIKI

  • 4 płaty śledzi matiasów solonych lub w oleju
  • łyżka masła
  • 2 cebule
  • 6 śliwek suszonych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych 
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz, papryka czerwona słodka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie z oleju wystarczy tylko odsączyć, wytrzeć. Matiasy ze słonej zalewy wymoczyć w wodzie lub mleku, aż do uzyskania odpowiadającego wam poziomu zasolenia - u mnie to nie więcej niż godzinę. Pokroić na małe kawałki.
  • W rondelku na łyżce masła zeszklić posiekane drobno cebule, dodać śliwki, żurawinę, koncentrat, wodę, cukier, ocet, powidła śliwkowe, sos chilli. Sos ma mię wyrazisty słodko-ostro-kwaśny smak. Mieszając dokładnie zagotować. Jeśli sos jest za gęsty dolać wody. Odstawić do ostygnięcia. 
  • Śledzie porcjami układać w słoiku przekładając porcjami sosu. Zamknąć i wstawić do lodówki na 12-24 h.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej