Śledzie po cygańsku - z rodzynkami i czosnkiem w sosie słodko-kwaśnym
2022-12-12
łatwy
35 min
4
Śledzie po cygańsku to matiasy zanurzone w sosie słodko-kwaśnym, z dużą dozą ostrego czosnku i słodką nutą suszonych śliwek i rodzynek. Takie śledzie na pewno zasmakują miłośnikom dań chińskich. Polecamy je nie tylko na święta.
Śledzie po cygańsku są niezwykle aromatyczne. Wyraźna ostrość przypraw i słodycz owoców dają bardzo przyjemne połącznie, które przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi śledzi. Należy jednak przygotować je z pewnym wyprzedzeniem, aby smaki i aromaty mogły się przegryźć. Na to potrzeba przynajmniej 12 godzin, a najlepiej doby. Z każdym dniem potrawa nieco się zmienia.
SKŁADNIKI
- 4 płaty śledzi matiasów solonych lub w oleju
- łyżka masła
- 2 cebule
- 6 śliwek suszonych
- 2 łyżki rodzynek
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego chilli
- 4 ząbki czosnku
- pieprz, papryka czerwona słodka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie z oleju wystarczy tylko odsączyć, wytrzeć. Matiasy ze słonej zalewy wymoczyć w wodzie lub mleku, aż do uzyskania odpowiadającego wam poziomu zasolenia - u mnie to nie więcej niż godzinę. Pokroić na małe kawałki.
- W rondelku na łyżce masła zeszklić posiekane drobno cebule, dodać śliwki, żurawinę, koncentrat, wodę, cukier, ocet, powidła śliwkowe, sos chilli. Sos ma mię wyrazisty słodko-ostro-kwaśny smak. Mieszając dokładnie zagotować. Jeśli sos jest za gęsty dolać wody. Odstawić do ostygnięcia.
- Śledzie porcjami układać w słoiku przekładając porcjami sosu. Zamknąć i wstawić do lodówki na 12-24 h.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?