Sezamowe kanapki - przekąski dla niecierpliwych
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zastanawiasz się, jak zaspokoić głód w pracy czy szkole? Mamy szybki i sprawdzony przepis na sezamowe kanapki. Przekąska to typowe danie dla niecierpliwych – jego przygotowanie zajmie około 20 minut i nie jest skomplikowane. Podajemy przepis na porcje dla około 4 osób.
SKŁADNIKI
- 100 g ciasta francuskiego ochłodzonego lub rozmrożonego
- musztarda z ziarenkami gorczycy, np. francuska (do smaku)
- 50 g startego sera cheddar
- 1 łyżka ziarenek sezamowych
- Plasterki rzodkiewki
- Gałązki zielonej pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie sezamowych kanapek rozpocznij od rozwałkowania ciasta francuskiego. Powinien powstać prostokąt to wymiarach około 10 cm x 25 cm.
- Nawierzchnię ciasta ponakłuwaj widelcem. Ciasto przełóż na folię aluminiową, podpiekaj na gorącym grillu przez około 1 minutę, aż się zarumieni i będzie puszyste.
- Następnie zdejmij folię. Nie opieczoną stronę ciasta posmaruj musztardą. Na górze posyp ciasto ziarnami sezamowymi i startym serem. Ponownie przenieś ciasto na grill i zapiecz. Gotowe kanapki pokrój na prostokątne kawałki, każdy ozdób plastrami rzodkiewki i pietruszką.