Rydze panierowane - prosty przepis na smaczną przekąskę
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Odpowiednio potraktowane rydze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proponujemy łatwy przepis na szybką przekąskę - rydze panierowane i smażone na maśle. Sprawdź, jakie to proste!
SKŁADNIKI
- 6 świeżych sporych rydzów
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rydze oczyścić, umyć i lekko osuszyć. Jajko wbić do miseczki i dokładnie rozbełtać. Na patelni rozgrzać trochę oleju i masło. Rydze zamaczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany na patelni tłuszcz, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rumiano z każdej strony.