Ruloniki z ciasta francuskiego po brzegi wypełnione fantastycznym farszem porowo-serowym
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Por nie boi się mrozów, świetnie się przechowuje, toteż przez całą zimę można kupić świeże, soczyste egzemplarze. W naszej kuchni jest niedocenianym warzywem. A szkoda, bo to prawdziwa kopalnia mikroelementów: wapnia, potasu, sodu, żelaza i siarki, a także witamin A, C, E, i z grupy B. Pory obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na rozwój flory jelitowej. Dlatego warto je włączyć do zimowego jadłospisu nie tylko jako przyprawę czy składnik włoszczyzny. Na przykład przygotowując znakomite ruloniki z porowym farszem. Pikantny farsz z pora i serów jest także świetny jako nadzienie do wytrawnej tarty lub do muszli makaronowych.
SKŁADNIKI
- 80 dag porów
- 6 łyżek masła
- 20 dag sera ricotta
- 5 dag startego parmezanu
- jajko
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- paczka mrożonego ciasta francuskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z porów odciąć piętki i zielone liście, opłukać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie półplasterki.
- Połowę masła rozgrzać na patelni, smażyć pory ok. 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżki masła i dusić pod przykryciem jeszcze 20 minut.
- Wystudzić, dodać parmezan, ricottę, jajko i kminek, wymieszać.
- Rozmrożone ciasto pokroić na paski o szerokości 7–8 cm. Na każdym pasku układać porcję farszu, zwinąć w ruloniki.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować resztą stopionego masła.
- Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C.