Rostbef wołowy na kanapki

2021-03-29
Rostbef na kanapki
Autor: Shutterstock Ugotowany w bulionie rostbef wołowy to świetna domowa wędlina.
łatwy
120 min
4

Wędlina z wołowiny nie jest tak łatwo dostępna, jak wieprzowa. A szkoda, bo jest smaczna i ma mniej kalorii. Jeśli lubisz wołowinę możesz przygotować pyszny rostbef na kanapki. Ze sprawdzonego mięsa i bez sztucznych dodatków jest naprawdę wyjątkowy.

Dowiedz się, dlaczego warto samodzielnie przygotować domową wędlinę!

Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z wody, warzyw i przypraw ugotować bulion.
  • Rostbef umyć osuszyć, dobrze natrzeć solą, posypać pieprzem i włożyć do bulionu.
  • Gotować 1,5 godziny, po czym włożyć do piekarnika nastawionego na 200 stopni Celsjusza na około 20 minut.
  • By nie stał się suchy - przykryć folią.
  • Gdy będzie gotowy można go pokroić na kawałki i zrobić od razu kanapkę, ale można także odstawiać mięso do ostygnięcia i jeść na zimno.
  • Kromki pieczywa można podpiec w tosterze, posmarować majonezem, położyć roszponkę, mięso, a następnie cebulę i papryczkę jalapeno, a na koniec drugą kromkę.