Roladki z cukinią: przepis na andrzejki
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Urządzając domówkę, np. andrzejki, najlepiej podać mnóstwo małych przekąsek i jedno solidne danie na ciepło. Warto poprosić, by każdy z gości przyniósł jedną przekąskę, resztę trzeba przygotować samemu. Najlepsze są małe porcyjki, które można jeść widelcem lub wykałaczką.
Bazę przekąsek powinny stanowić warzywa: pieczone, grillowane, nadziewane. Tylko one zapewnią odpowiedni efekt estetyczny na przyjęciu. Kolorowe papryki, czerwone pomidory, zielony seler naciowy i ogórek, pomarańczowa marchewka, biały kalafior czy cykoria sprawią, że stół będzie wyglądał jak obraz.
SKŁADNIKI
- 2 małe cukinie;
- suszone pomidory z zalewie z oliwy;
- kawałek pleśniowego sera;
- rukola;
- świeże zioła (natka, mięta, bazylia);
- sól, pieprz;
- oliwa do skropienia;
- grzanki z bagietki.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie (0,5 cm) plastry, posmaruj oliwą, smaż na patelni grillowej kilka minut, aż pojawią się brązowe paseczki.
- Bagietkę pokrój na kromeczki, zarumień na złoto w piekarniku.
- W każdy plaster cukinii zawiń kilka listów rukoli, kawałek sera i odsączony z oliwy pomidor.
- Połóż na grzance tak, żeby koniec plasterka cukinii znalazł się pod spodem.
- Dopraw pieprzem i świeżymi ziołami. Skrop dobrą oliwą z pierwszego tłoczenia, albo tą, w której marynowały się pomidory.