Roladki z cukinią: przepis na andrzejki

2021-03-29
karnawalowe_przekaski_jak_zrobic_startery.jpg
Autor: photos.com Roladki z cukinii to co prawda przekąska dość pracochłonna, ale bardzo smaczna i efektowna
łatwy
45 min
4

Urządzając domówkę, np. andrzejki, najlepiej podać mnóstwo małych przekąsek i jedno solidne danie na ciepło. Warto poprosić, by każdy z gości przyniósł jedną przekąskę, resztę trzeba przygotować samemu. Najlepsze są małe porcyjki, które można jeść widelcem lub wykałaczką.

Bazę przekąsek powinny stanowić warzywa: pieczone, grillowane, nadziewane. Tylko one zapewnią odpowiedni efekt estetyczny na przyjęciu. Kolorowe papryki, czerwone pomidory, zielony seler naciowy i ogórek, pomarańczowa marchewka, biały kalafior czy cykoria sprawią, że stół będzie wyglądał jak obraz.

SKŁADNIKI

  • 2 małe cukinie;
  • suszone pomidory z zalewie z oliwy;
  • kawałek pleśniowego sera;
  • rukola;
  • świeże zioła (natka, mięta, bazylia);
  • sól, pieprz;
  • oliwa do skropienia;
  • grzanki z bagietki.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie (0,5 cm) plastry, posmaruj oliwą, smaż na patelni grillowej kilka minut, aż pojawią się brązowe paseczki.
  • Bagietkę pokrój na kromeczki, zarumień na złoto w piekarniku.
  • W każdy plaster cukinii zawiń kilka listów rukoli, kawałek sera i odsączony z oliwy pomidor.
  • Połóż na grzance tak, żeby koniec plasterka cukinii znalazł się pod spodem.
  • Dopraw pieprzem i świeżymi ziołami. Skrop dobrą oliwą z pierwszego tłoczenia, albo tą, w której marynowały się pomidory.