Rewelacyjny pasztet z wędzonej ryby
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wędzonego pstrąga można wykorzystać do przygotowania pysznego pasztetu. Ozdobiony kleksem ostrego sosu pomidorowego znakomicie pasuje on do kromki świeżego domowego chleba.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa z wędzonego pstrąga
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelfia
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- pieprz i sól
- 0,5 pęczka koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę obrać z ości i skóry i wrzucić do sporej miski.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wrzucić na moment na rozgrzaną oliwę.
- Gdy czosnek zacznie pachnieć dodajemy go razem z oliwą z patelni do ryby.
- Dodajemy także sok z cytryny, jako, ser i przyprawy. Dokładnie ucieramy mikserem.
- Na koniec dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i przekładamy do ceramicznego naczynia do zapiekania.
- Pieczemy 20 minut w 180 st.C.