Rewelacyjny pasztet z wędzonej ryby

2021-03-29
Pasztet z wędzonej ryby
Autor: Shutterstock Pasztet z wędzonej ryby znakomicie smakuje z ostrym sosem pomidorowym.
łatwy
30 min
4

Wędzonego pstrąga można wykorzystać do przygotowania pysznego pasztetu. Ozdobiony kleksem ostrego sosu pomidorowego znakomicie pasuje on do kromki świeżego domowego chleba.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa z wędzonego pstrąga
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelfia
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • pieprz i sól
  • 0,5 pęczka koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę obrać z ości i skóry i wrzucić do sporej miski.
  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wrzucić na moment na rozgrzaną oliwę.
  • Gdy czosnek zacznie pachnieć dodajemy go razem z oliwą z patelni do ryby.
  • Dodajemy także sok z cytryny, jako, ser i przyprawy. Dokładnie ucieramy mikserem.
  • Na koniec dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i przekładamy do ceramicznego naczynia do zapiekania.
  • Pieczemy 20 minut w 180 st.C.