Pyszna alternatywa dla hot doga: rurka nadziewana parówką. Prosta i efektowna przekąska

Rurka nadziewana parówką
Autor: Shutterstock Rurka nadziewana parówką to efektowna przekąska
łatwy
25 min
3

Nawet zwykłe parówki mogą być podane w efektowny sposób. Wystarczy potraktować je jako nadzienie do ciasta francuskiego – i mamy rurki z niespodzianką.

Do uformowania rurek z ciasta francuskiego potrzebna będzie specjalna foremka-stożek. Można się w nią zaopatrzyć w sklepie (ceny zaczynają się od 9 zł) lub stworzyć własną za pomocą papieru do pieczenia, nożyczek, folii aluminiowej i zszywacza. Wystarczy z papieru wyciąć kwadrat o boku 20 cm, zwinąć go w stożek, który na górze zabezpieczamy zszywką, do środka stożka włożyć zgniecioną folię aluminiową, aby utrzymała kształt – i mamy foremkę.

SKŁADNIKI

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • opakowanie parówek (6 szt.)
  • opcjonalnie: jajko lub mleko do posmarowania
  • opcjonalnie: sezam, czarnuszka lub inne ziarna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie lekko spłaszczyć za pomocą wałka. Podzielić na paski o szerokości ok. 1 cm.
  • Każdy pasek ciasta nawinąć na natłuszczoną stożkową foremkę do rurek. Ciasto powinno być ściśle nawinięte, lekko na siebie nachodzić, tak by nie było szpar.
  • Uformowane rurki ostrożnie ściągać z foremki. Posmarować każdą mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
  • Rurki piec 15 minut – 5 minut w temperaturze 220ºC i 10 minut w temperaturze 190–200ºC.
  • Zagrzać wodę. Gdy będzie wrzała, zdjąć z ognia i włożyć do niej parówki. Potrzymać 5 minut pod przykryciem. Dlaczego tak? Parówki – dodajmy: dobre parówki, które w składzie mają 90% mięsa – w trakcie gotowania pękają.
  • Napełniać rurki parówkami. Podawać z keczupem lub dipem, najlepiej własnej roboty – przepisy znajdziecie tu.
Przetwory w lipcu - co na zimę przygotować w lipcu [ściąga]
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej