Pyszna alternatywa dla hot doga: rurka nadziewana parówką. Prosta i efektowna przekąska
2022-07-04

łatwy
25 min
3
Nawet zwykłe parówki mogą być podane w efektowny sposób. Wystarczy potraktować je jako nadzienie do ciasta francuskiego – i mamy rurki z niespodzianką.
Do uformowania rurek z ciasta francuskiego potrzebna będzie specjalna foremka-stożek. Można się w nią zaopatrzyć w sklepie (ceny zaczynają się od 9 zł) lub stworzyć własną za pomocą papieru do pieczenia, nożyczek, folii aluminiowej i zszywacza. Wystarczy z papieru wyciąć kwadrat o boku 20 cm, zwinąć go w stożek, który na górze zabezpieczamy zszywką, do środka stożka włożyć zgniecioną folię aluminiową, aby utrzymała kształt – i mamy foremkę.
SKŁADNIKI
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- opakowanie parówek (6 szt.)
- opcjonalnie: jajko lub mleko do posmarowania
- opcjonalnie: sezam, czarnuszka lub inne ziarna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie lekko spłaszczyć za pomocą wałka. Podzielić na paski o szerokości ok. 1 cm.
- Każdy pasek ciasta nawinąć na natłuszczoną stożkową foremkę do rurek. Ciasto powinno być ściśle nawinięte, lekko na siebie nachodzić, tak by nie było szpar.
- Uformowane rurki ostrożnie ściągać z foremki. Posmarować każdą mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
- Rurki piec 15 minut – 5 minut w temperaturze 220ºC i 10 minut w temperaturze 190–200ºC.
- Zagrzać wodę. Gdy będzie wrzała, zdjąć z ognia i włożyć do niej parówki. Potrzymać 5 minut pod przykryciem. Dlaczego tak? Parówki – dodajmy: dobre parówki, które w składzie mają 90% mięsa – w trakcie gotowania pękają.
- Napełniać rurki parówkami. Podawać z keczupem lub dipem, najlepiej własnej roboty – przepisy znajdziecie tu.
Przetwory w lipcu - co na zimę przygotować w lipcu [ściąga]