Brokuły: przepis na pyszny sos brokułowy
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Prosty lub wykwintny - każdy sos jest ukoronowaniem potrawy. Warto wzbogacić go o aromat warzyw - np. brokułów. Podajemy przepis na pyszny sos brokułowy z wyrazistym serem pleśniowym.
Sos brokułowy podawaj do makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków, mięs. By sos miał bardziej wyrazisty smak, do gotujących się warzyw dodaj ziele angielskie i listek laurowy.
Sos możesz też zmiksować. Powstały dip nadaje się do maczania w nim surowych warzyw (pokrojonej w słupki marchewki, cukinii, selera naciowego, papryki czy listków cykorii), a także do grzanek oraz wędlin.
SKŁADNIKI
- średniej wielkości brokuł
- ½ kalafiora
- 2 ząbki czosnku (może być więcej, jeśli ktoś lubi)
- 15 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
- pieprz, sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuł i kalafior opłucz. Odkrój grube łodygi i podziel na małe różyczki. Jeszcze raz przelej wodą. Ugotuj w małej ilości osolonej wody.
- Osącz na sitku – pozostaw ½ szklanki wywaru. W wywarze rozpuść ser. Dodaj drobniutko posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Wymieszaj z ugotowanymi warzywami.