Przepis na guacamole według Pascala Brodnickiego!

Najsłynniejsza, meksykańska, zimna przystawka guacamole jest sosem przygotowanym głównie z dojrzałego awokado, które pysznie smakuje i rewelacyjnie wpływa na nasz organizm ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Uważamy, że warto jest samodzielnie przygotować tę potrawę, a przepis na guacamole według znanego kucharza Pascala Brodnickiego jest wyjątkowo łatwy i szybki.
Maślane awokado
Nazywane „owocem maślanym” awokado ma dużą zawartość tłuszczy oraz wartości energetyczne. Dzięki pełnowartościowemu białku owoc doskonale sprawdza się w dietach wegetariańskich, ponieważ może organizmowi zastępować składniki odżywcze zawarte w mięsie.
Awokado jest szczególnie popularne w Ameryce Południowej i Środkowej. W śródziemnomorskiej gastronomii sięga się po nie równie chętnie - jest wykorzystywane głównie jako olej. Ze względu na swój skład i ciekawy smak, który nadaje potrawom charakteru, awokado znalazło wszechstronne zastosowanie w kuchni. Często dodaje się je do sałatek, zup, makaronów, koktajli, deserów oraz do różnego rodzaju przystawek, takich jak: salsa, pasta czy kanapka. Awokado jest kluczowym składnikiem salsy guacamole, którą tradycyjnie podaje się z chipsami nachos lub tortillą.
Owoc zawiera całą gamę witamin z grupy: B, C, E, K i H oraz posiada dużą zawartość kwasów foliowego i oleinowego, karotenu oraz błonnika. Kwas oleinowy pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a witaminy sprawiają, że nasza skóra staje się gładsza i bardziej nawilżona.
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe awokado
- 1 biała cebula
- 2 limonki
- 1/2 papryczki jalapeno
- 1 pomidor
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W celu otworzenia awokado kroimy owoc na pół w pionie, po czym kręcimy połówkami w przeciwne strony i wyjmujemy pestkę za pomocą noża.
- Łyżeczką wydłubujemy środek ze skórki albo obieramy i kroimy miąższ na drobne części. W misce rozgniatamy awokado widelcem. Odradzamy wykorzystanie do tego miksera, ponieważ baza do naszego guacamole stałaby się zbyt rzadka.
- Następnie dodajemy wyciśnięty sok z limonki, oczyszczamy chili z pestek i drobno je siekamy, kroimy pomidora oraz przygotowujemy dwie łyżeczki pokrojonej w kostkę cebuli.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem w naczyniu. Nasza salsa jest gotowa!
- Podajemy ją z nachosami lub z innym dodatkiem według uznania jak pieczywo lub tortilla. Guacamole można też zastosować jako sos do warzyw.
- Pascal w swoim przepisie poleca klasyczną wersję z nachosami.