Przekąska aż palce lizać. Idealna do meczu czy ulubionego filmu

Przekąska aż palce lizać. Idealna do meczu czy ulubionego filmu
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Chrupiące, pikantne i idealne jako przekąska! Skórki ziemniaczane z kurczakiem w stylu Buffalo to idealny sposób na aromatyczną przegryzkę na imprezę, do filmu czy po prostu w ciągu dnia. Są nietrudne w przygotowaniu a smakują wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by można się było nimi rozkoszować.

Przekąska idealna na każdą okazję. Przygotuj ją w domu

Skórki ziemniaczane nadziewane kurczakiem w stylu Buffalo to danie, które popularność zyskały w amerykańskich barach, gdzie królują tego typu przekąski do piwa czy oglądania meczu. Choć przygotowanie ich może wydawać się dość ciężkie, jednak obiecujemy, że jest to tego warte.

Jeśli chodzi o Buffalo chicken, to jest to kultowy smak inspirowany Buffalo wings, czyli skrzydełkami w maśle i pikantnym sosie. Sos Buffalo można bez problemu kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach oraz w internecie. Jeśli jednak nie możemy go nigdzie znaleźć, sprawdzi się również po prostu ostry sos.

Połączenie palce lizać. Zasmakuje każdemu

To idealne połączenie chrupiącej skórki, kremowego wnętrza i ciągnącego się sera. Świetnie sprawdzi się jako ciekawa przekąska, która z pewnością szybko zniknie z talerza. A co najleosze - łatwo je można modyfikować.

Jeśli chcemy możemy np. przygotować wersję wegetariańską, w której zamienimy kurczaka na kalafior w sosie Buffalo. Możemy również przygotować bardziej sycącą wersję np. z dodatkowym boczkiem. Możliwości mamy całą gamę.

SKŁADNIKI

  • Na skórki:
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • Na farsz:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki sosu Buffalo 
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatki:
  • 100 g startego sera
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • kwaśna śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki dokładnie myjemy i nakłuwamy widelcem.
  • Pieczemy w 200 stopniach przez około godzinę.
  • Kiedy będą miękkie w środku wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
  • Kurczaka kroimy w drobną kostkę.
  • Podsmażamy na maśle z przyprawami.
  • Kiedy się zarumieni, dodajemy sos i podgrzewamy jeszcze kilka chwil.
  • Ziemniaki przecinamy na pół i wydrążamy środek, zostawiając ok centymetra miąższu przy skórce.
  • Skórki smarujemy oliwą i doprawiamy.
  • Pieczemy kolejne 15 minut.
  • Nadziewamy je naszym farszem i posypujemy serem.
  • Pieczemy kolejne 5 minut.
  • Podajemy posypane szczypiorkiem i polane śmietaną.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej