Przekąska aż palce lizać. Idealna do meczu czy ulubionego filmu

Dieta bezglutenowa
Chrupiące, pikantne i idealne jako przekąska! Skórki ziemniaczane z kurczakiem w stylu Buffalo to idealny sposób na aromatyczną przegryzkę na imprezę, do filmu czy po prostu w ciągu dnia. Są nietrudne w przygotowaniu a smakują wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by można się było nimi rozkoszować.
Przekąska idealna na każdą okazję. Przygotuj ją w domu
Skórki ziemniaczane nadziewane kurczakiem w stylu Buffalo to danie, które popularność zyskały w amerykańskich barach, gdzie królują tego typu przekąski do piwa czy oglądania meczu. Choć przygotowanie ich może wydawać się dość ciężkie, jednak obiecujemy, że jest to tego warte.
Jeśli chodzi o Buffalo chicken, to jest to kultowy smak inspirowany Buffalo wings, czyli skrzydełkami w maśle i pikantnym sosie. Sos Buffalo można bez problemu kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach oraz w internecie. Jeśli jednak nie możemy go nigdzie znaleźć, sprawdzi się również po prostu ostry sos.
Połączenie palce lizać. Zasmakuje każdemu
To idealne połączenie chrupiącej skórki, kremowego wnętrza i ciągnącego się sera. Świetnie sprawdzi się jako ciekawa przekąska, która z pewnością szybko zniknie z talerza. A co najleosze - łatwo je można modyfikować.
Jeśli chcemy możemy np. przygotować wersję wegetariańską, w której zamienimy kurczaka na kalafior w sosie Buffalo. Możemy również przygotować bardziej sycącą wersję np. z dodatkowym boczkiem. Możliwości mamy całą gamę.
SKŁADNIKI
- Na skórki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- Na farsz:
- 300 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki sosu Buffalo
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
- sól i pieprz do smaku
- Dodatki:
- 100 g startego sera
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- kwaśna śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki dokładnie myjemy i nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy w 200 stopniach przez około godzinę.
- Kiedy będą miękkie w środku wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
- Kurczaka kroimy w drobną kostkę.
- Podsmażamy na maśle z przyprawami.
- Kiedy się zarumieni, dodajemy sos i podgrzewamy jeszcze kilka chwil.
- Ziemniaki przecinamy na pół i wydrążamy środek, zostawiając ok centymetra miąższu przy skórce.
- Skórki smarujemy oliwą i doprawiamy.
- Pieczemy kolejne 15 minut.
- Nadziewamy je naszym farszem i posypujemy serem.
- Pieczemy kolejne 5 minut.
- Podajemy posypane szczypiorkiem i polane śmietaną.