Pory confit z szalotką, taleggio i czarną truflą - przepis na wykwintne danie

2021-03-29
Pory confit z szalotką, taleggio i czarną truflą
Autor: Restauracja Focaccia Wykwintne danie, na szczególne okazje.
średni
45 min
4

Pory confit z szalotką, taleggio i czarną truflą to ekskluzywny przysmak. Wszystko za sprawą trufli, która zniewala swoim smakiem i aromatem. Szef kuchni Focaccia Ristorante w Warszawie, poleca danie z czarną truflą osobom spragnionym wyrafinowanych smaków.

SKŁADNIKI

  • 10 g truflu letniej
  • por (biała część)
  • szalotka
  • ziemniak grillowy
  • 20 g sera taleggio
  • tymianek
  • masło
  • bulionu warzywnego
  • sól
  • 300 ml oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora dusić wraz z szalotką w maśle w 90 st. C przez 15 min.
  • Pod koniec dodać tymianek i ser, podlać bulionem.
  • Następnie ziemniaki pokroić na plastry 1 mm i wymoczyć w wodzie z solą przez 1 godzinę.
  • Potem osuszyć i smażyć w 180 st. C na złoty kolor.
  • Pora z szalotką, serem i tymiankiem ułożyć na talerzu. Na górę położyć czipsy z ziemniaków. Truflę letnią zetrzeć na górę dania.