Pory confit z szalotką, taleggio i czarną truflą - przepis na wykwintne danie
2021-03-29

średni
45 min
4
Pory confit z szalotką, taleggio i czarną truflą to ekskluzywny przysmak. Wszystko za sprawą trufli, która zniewala swoim smakiem i aromatem. Szef kuchni Focaccia Ristorante w Warszawie, poleca danie z czarną truflą osobom spragnionym wyrafinowanych smaków.
SKŁADNIKI
- 10 g truflu letniej
- por (biała część)
- szalotka
- ziemniak grillowy
- 20 g sera taleggio
- tymianek
- masło
- bulionu warzywnego
- sól
- 300 ml oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora dusić wraz z szalotką w maśle w 90 st. C przez 15 min.
- Pod koniec dodać tymianek i ser, podlać bulionem.
- Następnie ziemniaki pokroić na plastry 1 mm i wymoczyć w wodzie z solą przez 1 godzinę.
- Potem osuszyć i smażyć w 180 st. C na złoty kolor.
- Pora z szalotką, serem i tymiankiem ułożyć na talerzu. Na górę położyć czipsy z ziemniaków. Truflę letnią zetrzeć na górę dania.