Pikantne duszone śliwki: dodatek do mięs
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pikantne duszone śliwki do mięs będą znakomitym urozmaiceniem każdego obiadu. Przeczytaj, w jaki sposób je przygotować!
SKŁADNIKI
- 1 kg śliwek węgierek (lub innych słodkich śliwek) - zimą można użyć śliwek mrożonych
- 100 g masła
- 2-3 ząbki posiekanego czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
- 1 łyżka lubczyku
- 1 łyżeczka (lub mniej) chili
- sól do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Śliwki myjemy, wydrążamy i smażymy na maśle do momentu, aż trochę zmiękną.
Dodajemy cytrynę, miód, sól i przyprawy oraz odrobinę wody, a następnie dusimy do pożądanej miękkości (ok. 5-10 minut lub dłużej).
Podajemy do pieczonych i duszonych mięs.