Pieczony schab: jak zrobić sos do schabu? Prosty przepis
Sos na zimno do schabu pieczonego to szybki sposób na łatwą przekąskę. Siostra Arkadia, nazaretanka, mistrzyni zakonnej kuchni, radzi go przyrządzać, gdy musimy szybko cokolwiek zjeść. Składniki do sosu na zimno możemy mieć zawsze przygotowane w domu, a gdy trzeba, w kilka minut mamy gotową garmażerkę!
Sos na zimno do schabu jest idealny do przyrządzania szybkich garmażeryjnych potraw. Świetnie pasuje do zimnych przekąsek, a szczególnie do pieczonego schabu, który trzymamy po upieczeniu w lodówce i na którym pojawia się lekka galaretka z pieczonego sosu.
Sos siostry Arkadii zaleca się jeść na zimno do chleba lub bułki z pokrojonym w plasterki schabem pieczonym. Można też polać nim sztukę mięsa wołowego, jak też indyka czy kurczaka. Jednak według s. Arkadii sos najlepiej komponuje się ze schabem.
SKŁADNIKI
- 250 ml śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek roztartego czosnku
- 1 pokrojona w kostkę papryka marynowana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy mięso.
- Na oddzielnym talerzyku podajemy pokrojony chleb lub bułkę.