Pieczone sprężynki z ziemniaków - pachnące ziołami i chrupiące
2020-08-25

łatwy
15 min
4
Pieczone sprężynki z ziemniaków to przepyszne połączenie smaku pieczonych ziemniaków ze smakiem i chrupkością ziemniaczanych czipsów. Toczy sprężynki bardziej będą przypominały smakiem pieczone ziemniaki czy czipsy, zależy od tego, jak grubo pokroimy kartofle.
Polecamy też:
Chrupiące ziemniaki gniecione z piekarnika: tak pysznych jeszcze nie jedliście!
SKŁADNIKI
- 6 ziemniaków do pieczenia (ze skórką)
- 6 patyczków do szaszłyków
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka curry
- szczypta oregano
- szczypta pieprzu
- olej lub oliwa do smarowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki nabić na patyczki do szaszłyków i bardzo ostrym nożem o cienkim ostrzu nacinać je pod kątem jednocześnie obracając. Po nacięciu rozciągnąć ziemniaczane sprężynki.
- Włożyć do lekko posolonego wrzątku i na małym ogniu gotować około 4-5 minut, aż lekko zmiękną.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ziemniaki i posmarować je dokładnie oliwą (najlepiej za pomocą pędzla). Posypać przyprawami: solą, czosnkiem, curry, pieprzem i ulubionymi ziołami - może to być rozmaryn, szczypiorek, tymianek.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Podawać z sosem czosnkowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?