Pieczone sprężynki z ziemniaków - pachnące ziołami i chrupiące

2020-08-25
Pieczone sprężynki z ziemniaków - pachnące ziołami i chrupiące
Autor: Shutterstock Ziemniaczane sprężynki możemy  przygotować w domu - nie jest  to wcale trudne, jedynie nacięcie ziemniaków wymaga nieco  uwagi.
łatwy
15 min
4

Pieczone sprężynki z ziemniaków to przepyszne połączenie smaku pieczonych ziemniaków ze smakiem i  chrupkością ziemniaczanych czipsów. Toczy sprężynki bardziej będą przypominały smakiem pieczone ziemniaki czy czipsy, zależy od tego, jak  grubo pokroimy kartofle.

Polecamy też:

Chrupiące ziemniaki gniecione z piekarnika: tak pysznych jeszcze nie jedliście!

SKŁADNIKI

  • 6 ziemniaków do pieczenia (ze skórką)
  • 6 patyczków do szaszłyków
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta oregano
  • szczypta pieprzu
  • olej lub oliwa do smarowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki nabić na patyczki do szaszłyków i bardzo ostrym nożem o cienkim ostrzu nacinać je pod kątem jednocześnie obracając. Po nacięciu rozciągnąć ziemniaczane sprężynki.
  • Włożyć do lekko posolonego wrzątku i na małym ogniu gotować około 4-5 minut, aż lekko zmiękną.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ziemniaki i posmarować je dokładnie oliwą (najlepiej za pomocą pędzla). Posypać przyprawami: solą, czosnkiem, curry, pieprzem i ulubionymi ziołami - może to być rozmaryn, szczypiorek, tymianek.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Podawać z sosem czosnkowym.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?