Pieczone młode marchewki - lekka i smaczna przekąska
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Wiosna i lato rozpieszczają nas świeżymi polskimi warzywami, na przykład cudownie chrupiącymi i soczystymi marchewkami. Możemy je jeść surowe, gotować, a nawet piec. Pieczone młode marchewki zyskują jeszcze lepszy smak!
Pieczone buraki, ziemniaki czy marchewki potrafią rozkochać w sobie każdego smakosza. Okazuje się, że najprostsze przepisy zawsze są najlepsze. Jeżeli na targu kupisz pęczek młodych marchewek, koniecznie upiecz je w piekarniku - nie pożałujesz. A z pewnością na długo zrezygnujesz z gotowanych warzyw. Tak samo jak marchewki możesz przygotować pietruszkę, seler czy bataty.
SKŁADNIKI
- pęczek młodych marchewek
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- sól morska
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Marchewki umyj i oczyść - nie trzeba ich obierać - a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Skrop olejem i lekko osyp solą. Piecz, aż marchewki mocno się zarumienią ze wszystkich stron.