Pieczone młode marchewki - lekka i smaczna przekąska

Edyta Folwarska
pieczone-mlode-marchewki-lekka-i-smaczna-przekaska.png
Autor: pixabay.com Marchewki smakują świetnie zarówno na surowo, jak i pieczone
łatwy
25 min
4

Wiosna i lato rozpieszczają nas świeżymi polskimi warzywami, na przykład cudownie chrupiącymi i soczystymi marchewkami. Możemy je jeść surowe, gotować, a nawet piec. Pieczone młode marchewki zyskują jeszcze lepszy smak!

Pieczone buraki, ziemniaki czy marchewki potrafią rozkochać w sobie każdego smakosza. Okazuje się, że najprostsze przepisy zawsze są najlepsze. Jeżeli na targu kupisz pęczek młodych marchewek, koniecznie upiecz je w piekarniku - nie pożałujesz. A z pewnością na długo zrezygnujesz z gotowanych warzyw. Tak samo jak marchewki możesz przygotować pietruszkę, seler czy bataty.

 

SKŁADNIKI

  • pęczek młodych marchewek
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • sól morska

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Marchewki umyj i oczyść - nie trzeba ich obierać - a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Skrop olejem i lekko osyp solą. Piecz, aż marchewki mocno się zarumienią ze wszystkich stron.
Edyta Folwarska