Pieczone kasztany jadalne: przepis
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Pieczone kasztany jadalne to świetny pomysł na pyszną przekąskę. Można je posolić lub zjeść na słodko polane miodem. Sprawdź, jak upiec kasztany jadalne - podajemy dobry przepis krok po kroku.
SKŁADNIKI
- kasztany jadalne w dowolnej ilości
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone kasztany jadalne połóż płaską stroną na desce i natnij je nożem "na krzyż".
- Ułóż kasztany w garnku nacięciem w dół. Następnie zalej wrzątkiem tak, aby całe były przykryte wodą. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
- Ugotowane kasztany odcedź, przestudź i przełóż na blachę do pieczenia (może być pokryta folią aluminiową) tak, aby płaska strona kasztanów dotykała dna formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na 15 minut.
- Gdy upieczone kasztany ostygną, zdejmij łupinę, a potem cienką błonę. Dopiero w takiej formie są gotowe do spożycia.