Pieczeń warzywna na zimno: przepis nie tylko na Wielkanoc
2021-03-29
![Pieczeń warzywna na zimno: przepis nie tylko na Wielkanoc](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-SrDA-M4be-YsMB_pieczen-warzywna-na-zimno-przepis-nie-tylko-na-wielkanoc-664x442.jpg)
łatwy
30 min
4
Pieczeń warzywna na zimno najlepiej smakuje podawana z dodatkiem pysznych sosów, kiszonych czy konserwowych warzyw, świeżego pieczywa. Idealne danie nie tylko dla wegetarian - z powodzeniem zastąpi dzieżki pasztet czy mięsny klops.
SKŁADNIKI
- Pieczeń warzywna:
- kromka chleba razowego pokrojonego w kostkę,
- pół szklanki mleka,
- łyżka oliwy,
- 1 jajko,
- marchewka pokrojona w plasterki,
- pietruszka pokrojona w plasterki,
- pół selera pokrojonego w drobną kostkę,
- zielona papryka pokrojona w drobną kostkę,
- brokuły pokrojone w drobną kostkę,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- posiekany ząbek czosnku,
- przyprawy: tymianek, oregano, imbir, bazylia, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nagrzej piekarnik do temperatury 190 st. C. Wysmaruj tłuszczem brytfannę.
- Chleb włóż do miseczki i zalej mlekiem. Odstaw.
- Na patelni rozgrzej oliwę, włóż marchew, pietruszkę, seler, zieloną paprykę, brokuły i czosnek, dopraw. Duś na małym ogniu pod przykryciem 6-8 minut.
- Warzywa przełóż do miski, dodaj chleb i zmiksuj na purée, wymieszaj z jajkiem, dopraw.
- Masę przełóż do brytfanny. Wstaw do piekarnika na godzinę. Ostudź, wstaw do lodówki na godzinę.