Pasztet z kurczaka bez wątróbki - swój smak zawdzięcza przyprawom
2022-09-06
łatwy
40 min
4
Dieta niskokaloryczna
Pasztet z kurczaka bez wątróbki to pomysł dla tych, którzy nie przepadają za smakiem wątróbki. Ten pasztet można przygotować ze specjalnie przygotowanego mięsa, można też wykorzystywać mięso z gotowania wywarów do zup, które możemy zamrażać i wykorzystać, gdy uzbiera się go odpowiednia ilość. Polecamy ten pasztet, bo jest wyjątkowo delikatny, świetnie się rozsmarowuje i nie jest tłusty.
SKŁADNIKI
- 1 kg udek z kurczaka
- 10 kulek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ dużego selera lub pół małego
- biała część pora
- natka pietruszki i selera
- sól i pieprz
- 2 średnie cebule 2
- łyżki masła lub oliwy
- mała czerstwa bułka lub 4 kromki chleba
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane warzywa i umyte mięso wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i natkę pietruszki oraz selera, zalewamy wodą i gotujemy rosół – ok. 2-3 godzin na wolnym ogniu.Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę oraz czosnek.
- Ugotowane warzywa i mięso studzimy. Obieramy mięso z udek, warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Pieczywo odciskamy z bulionu. Wszystko mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z zeszkloną cebulką.
- Następnie dodajemy do masy szklankę bulionu i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu wlewamy dwa dobrze rozkłócone jajka i dokładnie mieszamy.
- Masa powinna być trochę rzadka, coś jak ciasto na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęsta – dolewamy więcej bulionu. Im więcej bulionu tym lepiej pasztet będzie się rozsmarowywał. Całość wykładamy do keksówki wyłożonej folią aluminiową i pieczmy ok. półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni lub 160 z termoobiegiem. Można też pasztet piec w słoiczkach - takich na jednorazowe porcje.
- Pasztet można jeść od razu po wyjęciu z piekarnika.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Zobacz nasze przepisy na pasztety bez mięsa