Pasztet z kurczaka bez wątróbki - swój smak zawdzięcza przyprawom

Pasztet z kurczaka bez wątróbki - swój smak zawdzięcza przyprawom
Autor: Shutterstock Pasztet z gotowanego mięsa kurczaka z powodzeniem możemy przygotować bez wątróbki
łatwy
40 min
4

Dieta niskokaloryczna

Pasztet z kurczaka bez wątróbki to pomysł dla tych, którzy  nie przepadają za smakiem wątróbki. Ten pasztet można przygotować ze specjalnie przygotowanego mięsa, można też wykorzystywać mięso z gotowania wywarów do zup, które możemy zamrażać i wykorzystać, gdy  uzbiera się go odpowiednia ilość. Polecamy ten pasztet, bo jest  wyjątkowo delikatny, świetnie się rozsmarowuje i nie jest  tłusty.

SKŁADNIKI

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ dużego selera lub pół małego
  • biała część pora
  • natka pietruszki i selera
  • sól i pieprz
  • 2 średnie cebule 2
  • łyżki masła lub oliwy
  • mała czerstwa bułka lub 4 kromki chleba
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane warzywa i umyte mięso wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i natkę pietruszki oraz selera, zalewamy wodą i gotujemy rosół – ok. 2-3 godzin na wolnym ogniu.Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę oraz czosnek.
  • Ugotowane warzywa i mięso studzimy. Obieramy mięso z udek, warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Pieczywo odciskamy z bulionu. Wszystko mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z zeszkloną cebulką.
  • Następnie dodajemy do masy szklankę bulionu i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu wlewamy dwa dobrze rozkłócone jajka i dokładnie mieszamy.
  • Masa powinna być trochę rzadka, coś jak ciasto na naleśniki. Jeśli jest zbyt gęsta – dolewamy więcej bulionu. Im więcej bulionu tym lepiej pasztet będzie się rozsmarowywał. Całość wykładamy do keksówki wyłożonej folią aluminiową i pieczmy ok. półtorej godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni lub 160 z termoobiegiem.  Można też pasztet piec w słoiczkach - takich na jednorazowe porcje.
  • Pasztet można jeść od razu po wyjęciu z piekarnika.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz nasze przepisy na pasztety bez mięsa

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej