Pasztet z królika z pistacjami

2021-03-29
materiały prasowe Kamis
Pasztet z królika z pistacjami
Autor: materiały prasowe Kamis Pasztet z królika jest delikatniejszy niż ten przygotowany z mięsa wołowego i wieprzowego
łatwy
75 min
4

Pasztet z królika z pistacjami to wykwintne danie, które uświetni każde święta. Delikatny smak mięsa królika przenika się z wyjątkowym aromatem pistacji. Jak przygotować rewelacyjny pasztet  z królika z pistacjami? Podajemy sprawdzony przepis.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dziczyzny: Pasztet z dzika oraz Pasztet z królika z sosem żurawinowym.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami orazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.

SKŁADNIKI

  • 600 g mięsa z królika
  • 200 g wątróbek drobiowych
  • 150 g pistacji
  • 1 kajzerka
  • 200 g słoniny
  • 1 cebula
  • 5 jaj
  •  
  • Przyprawy:
  • 3-5 liści laurowych,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • przyprawa "Pasztet szlachecki z pieca" firmy Kamis

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę z cebulą podsmażyć, dodać mięso królika, liście laurowe oraz ziele angielskie.
  • Podlać wodą i dusić około 40 minut.
  • Pod koniec dodać bułkę i wystudzić.
  • Całość zmielić 2-3 razy, dodać jaja, przyprawę Pasztet szlachecki z pieca, pistacje, dokładnie wymieszać.
  • Zamrożoną słoninę pokroić w bardzo cienkie plastry, wyłożyć nimi formę do pasztetu, dodać masę, dokładnie ubić.
  • Piec około 50 minut w temp. 170ºC.
materiały prasowe Kamis