Pasztet z królika z pistacjami
2021-03-29

łatwy
75 min
4
Pasztet z królika z pistacjami to wykwintne danie, które uświetni każde święta. Delikatny smak mięsa królika przenika się z wyjątkowym aromatem pistacji. Jak przygotować rewelacyjny pasztet z królika z pistacjami? Podajemy sprawdzony przepis.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dziczyzny: Pasztet z dzika oraz Pasztet z królika z sosem żurawinowym.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami orazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.
SKŁADNIKI
- 600 g mięsa z królika
- 200 g wątróbek drobiowych
- 150 g pistacji
- 1 kajzerka
- 200 g słoniny
- 1 cebula
- 5 jaj
- Przyprawy:
- 3-5 liści laurowych,
- 5 szt. ziela angielskiego,
- przyprawa "Pasztet szlachecki z pieca" firmy Kamis
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę z cebulą podsmażyć, dodać mięso królika, liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Podlać wodą i dusić około 40 minut.
- Pod koniec dodać bułkę i wystudzić.
- Całość zmielić 2-3 razy, dodać jaja, przyprawę Pasztet szlachecki z pieca, pistacje, dokładnie wymieszać.
- Zamrożoną słoninę pokroić w bardzo cienkie plastry, wyłożyć nimi formę do pasztetu, dodać masę, dokładnie ubić.
- Piec około 50 minut w temp. 170ºC.