Pasztet z galaretką z żurawiny: sprawdzony przepis

2021-12-02
Pasztet z galaretką z żurawiny
Autor: Shutterstock Wierzch galaretki żurawinowej na pasztecie  można udekorować połówkami lub plasterkami grzybów. 
łatwy
60 min
4

Pasztet z galaretką z żurawiny to potrawa wykwintna, wprost idealna na odświętny stół. Słodko-kwaśna galaretka z żurawiny idealnie pasuje do mięsnego pasztetu, podkreślając jego smak. Wypróbujcie przepis na pasztet okryty galaretką z żurawiny i cieszcie się jego smakiem razem z rodziną i przyjaciółmi. 

SKŁADNIKI

  • 100 g łopatki wieprzowej
  • 50 g wołowiny
  • 30 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 suche bułki
  • 2 jajka
  • 0,7 szklanki białego wina
  • 50-60 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych)
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • po pół łyżeczki: tymianku, gałki muszkatołowej, majeranku, lubczyku, rozmarynu
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki żelatyny
  • 200 g dżemu z żurawiny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso oczyścić i pokroić na kawałki. Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać mięso wraz z cebulą i marchewką. Gdy mięso i warzywa zrumienią się, dodać liście laurowe, jałowiec, tymianek, majeranek, podlać białym winem i wodą (ok. pół szklanki) – dusić na niewielkim ogniu przez około 40 minut.
  • W międzyczasie namoczyć bułki w mleku, grzyby ugotować do miękkości, oddzielić żółtka od białek – białka ubić na pianę.
  • Podduszone, przestudzone mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia. Przez te samą maszynkę przepuścić także odsączone bułki oraz grzyby. Wszystko przełożyć do jednej miski.
  • Do mięsa, bułek i grzybów dodać żółtka, gałkę muszkatołową, lubczyk, pieprz oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Na końcu wmieszać pianę z białek.
  • Gdy masa jest za ścisła, należy dodać kilka łyżek wywaru z patelni, w którym dusiło się mięso. Tak przygotowany pasztet przełożyć do formy keksowej wyłożonej pergaminem i piec ok. 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  • Gdy pasztet przestygnie, przygotować galaretkę z żurawiny. Namoczyć żelatynę w 1 szklance zimnej wody i odstawić na ok. 10 min., by napęczniała. Dżem żurawinowy podgrzać w rondelku i dodać do niej żelatynę – ciągle mieszając. Gdy żurawina połączy się z żelatyną, wylać ją na pasztet i odstawić do stężenia, najlepiej do lodówki.