Pasztet z dyni: przepis na wegetariański przysmak
2021-03-29
trudny
100 min
4
Dynia jest warzywem sezonowym. Dlatego powinniśmy korzystać z niego, póki jest w pełni dostępne. Podajemy przepis na pyszny pasztet z dyni - idealny dla wegetarian i nie tylko.
SKŁADNIKI
- 400 g dyni pokrojonej w średniej wielkości kostkę
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 2 posiekane dymki
- 400 g tofu
- bazylia
- łyżka bulionu warzywnego w proszku
- oliwa z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- rukola
- pesto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200ºC. Dynię przykryj folią i piecz przez 30 minut, następnie dodaj czosnek i dokładnie zmiksuj.
- Dodaj jajka, gałkę, przypraw solą i pieprzem. Zmiksuj blenderem i wymieszaj.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni. Przygotowaną masę wlej do wysokiej blaszki wyłożonej folią aluminiową.
- Blaszkę włóż do naczynia żaroodpornego do połowy wypełnionego wodą. Wszystko przykryj folią. Piecz przez 20 minut.
- Zmiksuj tofu z dymką, bazylią, bulionem, oliwą i sokiem z cytryny.
- Wyjmij dynię z piekarnika, rozłóż na niej masę z tofu. Piecz kolejne 30 minut.
- Po upieczeniu poczekaj, aż przestygnie, pokrój w plastry, udekoruj rukolą i pesto.