Pasztet z dyni: przepis na wegetariański przysmak

pasztet-z-dyni-jak-zrobic-pasztet-z-dyni.jpg
Autor: Shutterstock Wegetariański pasztet z dyni przygotowuje się z pieczonych cząstek tego niezwykłego warzywa
trudny
100 min
4

Dynia jest warzywem sezonowym. Dlatego powinniśmy korzystać z niego, póki jest w pełni dostępne. Podajemy przepis na pyszny pasztet z dyni - idealny dla wegetarian i nie tylko.

SKŁADNIKI

  • 400 g dyni pokrojonej w średniej wielkości kostkę
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 2 posiekane dymki
  • 400 g tofu
  • bazylia
  • łyżka bulionu warzywnego w proszku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • rukola
  • pesto

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200ºC. Dynię przykryj folią i piecz przez 30 minut, następnie dodaj czosnek i dokładnie zmiksuj.
  • Dodaj jajka, gałkę, przypraw solą i pieprzem. Zmiksuj blenderem i wymieszaj.
  • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni. Przygotowaną masę wlej do wysokiej blaszki wyłożonej folią aluminiową.
  • Blaszkę włóż do naczynia żaroodpornego do połowy wypełnionego wodą. Wszystko przykryj folią. Piecz przez 20 minut.
  • Zmiksuj tofu z dymką, bazylią, bulionem, oliwą i sokiem z cytryny.
  • Wyjmij dynię z piekarnika, rozłóż na niej masę z tofu. Piecz kolejne 30 minut.
  • Po upieczeniu poczekaj, aż przestygnie, pokrój w plastry, udekoruj rukolą i pesto.
Edyta Folwarska
więcej