Pasztet rybny w pomidorowym sosie
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Pyszny, aromatyczny i delikatny pasztet rybny w sosie pomidorowym to propozycja, którą można podawać na ciepło i na zimno.
SKŁADNIKI
- 1 kg miętusa
- 8 jajek
- 140 g koncentratu pomidorowego
- kostka rosołowa
- szklanka octu winnego
- łyżka oliwy
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- Sos:
- cebula
- 7 pomidorów lub 300 ml pomidorów w puszce
- listki świeżej mięty
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dwa dni przed podaniem: zagotować 2 l wody z kostką rosołową, następnie wlać ocet i włożyć rybę. Po ugotowaniu lekko ostudzić i wyjąć z ryby ości. Odciąć kilka filetów, resztę ryby rozdrobnić na średnie kawałki. Zostawić na sicie na całą noc w chłodnym miejscu do odsączenia.
- Dzień przed podaniem: jajka ubić mikserem, posolić i popieprzyć. Następnie dodać puszkę koncentratu pomidorowego i znów zmiksować. Dodać rozdrobnionego miętusa (z wyjątkiem odłożonych kawałków filetów) i dokładnie wymieszać.
- Podłużną formę do pieczenia o długości 26 cm posmarować oliwą i oprószyć mąką.
- Włożyć do niej połowę masy rybnej. Następnie położyć na niej filety i przykryć resztą masy.
- Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 160°C i piec pasztet przez 45–60 minut. Jeśli piekarnik nie ma funkcji termoobiegu, pasztet należy piec w naczyniu do gotowania na parze. Po upieczeniu pasztet ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
- Sos z pomidorów (coulis): na głębokiej nieprzywierającej patelni zeszklić cienko pokrojoną cebulę.
- Dodać pomidory bez skórki i pestek lub pomidory z puszki. Wszystko posolić i popieprzyć według uznania. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Ostudzić i zmiksować. Dodać świeżą miętę, bazylię i estragon.
- Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby