Pasztet rybny w pomidorowym sosie

2019-11-09
Pasztet rybny w pomidorowym sosie
Autor: Shutterstock Pyszny pasztet rybny w pomidorowym sosie - podasz go na ciepło albo na zimno
łatwy
60 min
4

Pyszny, aromatyczny i delikatny pasztet rybny w sosie pomidorowym to propozycja, którą można podawać na ciepło i na zimno.

Składniki

1 kg miętusa

8 jajek

140 g koncentratu pomidorowego

kostka rosołowa

szklanka octu winnego

łyżka oliwy

łyżka mąki

sól, pieprz

Sos:

cebula

7 pomidorów lub 300 ml pomidorów w puszce

listki świeżej mięty

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

1/2 łyżeczki suszonego estragonu

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Dwa dni przed podaniem: zagotować 2 l wody z kostką rosołową, następnie wlać ocet i włożyć rybę. Po ugotowaniu lekko ostudzić i wyjąć z ryby ości. Odciąć kilka filetów, resztę ryby rozdrobnić na średnie kawałki. Zostawić na sicie na całą noc w chłodnym miejscu do odsączenia.

Dzień przed podaniem: jajka ubić mikserem, posolić i popieprzyć. Następnie dodać puszkę koncentratu pomidorowego i znów zmiksować. Dodać rozdrobnionego miętusa (z wyjątkiem odłożonych kawałków filetów) i dokładnie wymieszać.

Podłużną formę do pieczenia o długości 26 cm posmarować oliwą i oprószyć mąką.

Włożyć do niej połowę masy rybnej. Następnie położyć na niej filety i przykryć resztą masy.

Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do 160°C i piec pasztet przez 45–60 minut. Jeśli piekarnik nie ma funkcji termoobiegu, pasztet należy piec w naczyniu do gotowania na parze. Po upieczeniu pasztet ostudzić i wstawić na noc do lodówki.

Sos z pomidorów (coulis): na głębokiej nieprzywierającej patelni zeszklić cienko pokrojoną cebulę.

Dodać pomidory bez skórki i pestek lub pomidory z puszki. Wszystko posolić i popieprzyć według uznania. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 20 minut.

Ostudzić i zmiksować. Dodać świeżą miętę, bazylię i estragon.

Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby