Pasztet dyniowy z kurczakiem: jak zrobić?

2021-03-29
mat. pras. Kurczak Zagrodowy
Pasztet dyniowy z kurczakiem
Autor: mat. pras. Kurczak Zagrodowy Pasztet z dyni u kurczaka.
łatwy
20 min
4

Pasztet dyniowy z kurczakiem to świetny sposób na połączenie kulinarnych tradycji z najnowszymi trendami. Sprawdź, jak przyrządzić to przepyszne danie!

SKŁADNIKI

  • 500 g dyni pokrojonej na kawałki
  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • kilka gałązek rozmarynu
  • bułka tarta do formy
  • masło do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem. Posypujemy solą, pieprzem, listkami z gałązki rozmarynu i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 40 minut w 190 stopniach Celsjusza (lub do miękkości).

    Miękką dynię oddzielamy od skórki i mielimy z piersią kurczaka, następnie mieszamy z jajkiem, kaszą, doprawiamy masę solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu.

    Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką foremki, wygładzamy wierzch i na środku wzdłuż układamy gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopni Celsjusza.

mat. pras. Kurczak Zagrodowy