Pasztet dyniowy z kurczakiem: jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pasztet dyniowy z kurczakiem to świetny sposób na połączenie kulinarnych tradycji z najnowszymi trendami. Sprawdź, jak przyrządzić to przepyszne danie!
SKŁADNIKI
- 500 g dyni pokrojonej na kawałki
- 500 g piersi kurczaka
- 1 jajo
- 2 łyżki kaszy manny
- sól i pieprz
- oliwa
- kilka gałązek rozmarynu
- bułka tarta do formy
- masło do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem. Posypujemy solą, pieprzem, listkami z gałązki rozmarynu i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 40 minut w 190 stopniach Celsjusza (lub do miękkości).
Miękką dynię oddzielamy od skórki i mielimy z piersią kurczaka, następnie mieszamy z jajkiem, kaszą, doprawiamy masę solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu.
Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką foremki, wygładzamy wierzch i na środku wzdłuż układamy gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopni Celsjusza.