Pasta twarogowa z orzechami i śliwkami: przepis

2021-03-29
pasta-twarogowa-z-orzechami-i-sliwkami-lub-z-makrela-przepisy.jpg
Autor: pixabay.com Śliwki - doskonały dodatek do pasty twarogowej.
łatwy
10 min
4

Pasta twarogowa ze śliwkami i orzechami to doskonały przepis na pyszne śniadanie. Jest nie tylko bardzo smaczna i zdrowa, ale także tania. Podajemy dobry przepis na pastę twarogową z sezonowymi owocami.

SKŁADNIKI

  • kostka półtłustego lub chudego twarogu
  • garść świeżych liści bazylii lub solidna łyżeczka suszonych
  • cztery orzechy włoskie
  • kilka śliwek kalifornijskich
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól (opcjonalnie sos sojowy)
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bazylię posiekać, orzechy rozdrobnić, śliwki pokroić, ząbek czosnku zmiażdżyć.
  • Tak przygotowane składniki wrzucić do twarogu, wymieszać.
  • Dodać odrobinę oliwy (łatwiej się będzie pastę mieszało, poza tym tłuszcz jest nośnikiem smaku), doprawić.
  • Pastę twarogową z orzechami i śliwkami podawać z białym pieczywem, najlepiej grillowanym.