Pasta twarogowa z orzechami i śliwkami: przepis
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Pasta twarogowa ze śliwkami i orzechami to doskonały przepis na pyszne śniadanie. Jest nie tylko bardzo smaczna i zdrowa, ale także tania. Podajemy dobry przepis na pastę twarogową z sezonowymi owocami.
SKŁADNIKI
- kostka półtłustego lub chudego twarogu
- garść świeżych liści bazylii lub solidna łyżeczka suszonych
- cztery orzechy włoskie
- kilka śliwek kalifornijskich
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- sól (opcjonalnie sos sojowy)
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bazylię posiekać, orzechy rozdrobnić, śliwki pokroić, ząbek czosnku zmiażdżyć.
- Tak przygotowane składniki wrzucić do twarogu, wymieszać.
- Dodać odrobinę oliwy (łatwiej się będzie pastę mieszało, poza tym tłuszcz jest nośnikiem smaku), doprawić.
- Pastę twarogową z orzechami i śliwkami podawać z białym pieczywem, najlepiej grillowanym.