Papryczki padron z piekarnika: łatwo i pysznie

Papryczki padron z piekarnika to łatwa przekąska impezowa. Pieczone zielone papryczki są tak pyszne, że wręcz uzależniają. Hop do piekarnika i gotowe! Tak lubię najbardziej!
Co można zrobić z papryczek padron?
Papryczki padron (pimientos de Padrón) to tradycyjna przekąska kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Popularne tapas ze smażonych, pieczonych lub grillowanych papryczek można zjeść w Hiszpanii, Portugalii, a nawet na Wyspach Kanaryjskich. Zielone, nieco krępa papryczka przybyła do zachodnich brzegów Europy z Ameryki Południowej. Z czasem zdobyła podniebienia tubylców.
Polecam przepis na Smażone papryczki padron: hiszpańskie tapas
Odmianę uprawianą w Polsce z łatwością kupicie na warzywnych straganach, a nawet w popularnych dyskontach. Krajowa odmiana papryczek padron jest łagodniejsza od hiszpańskiej, bardziej w naszym guście.
Surowe papryczki padron są gorzkie, podczas obróbki cieplnej tracą ową goryczkę i stają się pyszne. Tak pyszne, że trudno się od nich oderwać. Posypane solą morską idealnie pasują do szklanki jasnego piwa lub kieliszka cierpkiego wina czerwonego.
Jeśli masz trochę więcej czasu to wypróbuj przepis na Grillowane papryczki padron nadziewane serem, owinięte boczkiem
SKŁADNIKI
- 250 g małych zielonych papryczek padron (pimientos de Padrón)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól morska do smaku
- pieprz czarny do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Umyj papryczki, osusz i polej oliwą oraz oprósz czarnym pieprzem.
- Wymieszaj papryczki tak, aby dokładnie pokryły się tłuszczem.
- Ułóż papryczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej gdyby nie stykały się ze sobą.
- Posyp solą (możesz również posolić po upieczeniu) i piecz do chwili, gdy skórka na nich pomarszczy się, zacznie pękać i przypalać się, czyli około 15-20 minut.
- Wyjmij z piekarnika, przełóż na talerz i częstuj swoich gości, póki ciepłe. Choć na zimno są równie pyszne!