Oryginalne gruszki faszerowane mięsem, w bekonowym szlafroczku
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Gruszki faszerowane mięsem to oryginalna przekąska o złożonym smaku. Idealne danie zero waste, pomaga wykorzystać resztki pieczone mięsa lub wędlin. W tej formie zmieniają się one w wyrafinowane, eleganckie danie!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 gruszki
- 8 plastrów chudego boczku wędzonego
- 30 dag pieczonego mięsa
- 1 nieduża cebula
- natka pietruszki lub ulubione świeże zioła
- 100 ml wytrawnego wina
- łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczone mięso drobno posiekać, wymieszać z posiekaną cebulą i natką. Przyprawić do smaku.
- Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, wypełnić farszem i owinąć plastrem boczku.
- Naczynie do zapiekania posmarować masłem, ułożyć w nim gruszki i całość skropić winem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, zapiekać przez ok. 30 minut, aż gruszki się upieką.
- Podawać z sałatą.