Orkiszowe paszteciki z soczewicą
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Podajemy przepis na orkiszowe paszteciki z soczewicą, doskonały dodatek do barszczu czy innej zupy. Idealnie sprawdzą się także jako samodzielna przekąska. Sprawdź, jak zrobić miękkie i pyszne paszteciki z nadzieniem z soczewicy.
SKŁADNIKI
- Ciasto drożdżowe: 1,7 szklanki mleka
- 7 g suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 2,5 łyżki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700 BIO
- 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta
- Nadzienie: 0,5 szklanki zielonej soczewicy
- 0,5 cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 ususzonej bułki orkiszowej
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do wysokiego naczynia wlej 0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej. Wsyp drożdże i 0,5 łyżki cukru i wymieszaj, a potem odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie dolej 1,7 szklanki mleka, resztę cukru sól, oliwę oraz 2 szklanki mąki. Ustaw mikser na stojaku, żeby dobrze wymieszał składniki. Co pewien czas dosypuj resztę mąki, aż powstanie gładkie ciasto. Po 10 minutach wyrabiania ciasta odstaw je w ciepłe miejsce nakryte ściereczką na godzinę.
- W czasie, kiedy ciasto rośnie, ugotuj soczewicę do miękkości i odcedź. Cebulę zeszklij na oliwie i dodaj do wystudzonej soczewicy. Dodaj do tego namoczoną i odsączoną z wody bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera.
- Z wyrośniętego ciasta formuj placki wielkości dłoni, na środek każdego z nich nałóż farsz i zwiń jak naleśnik.
- Uformowane paszteciki ułóż na blasze w dużych odstępach i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.