Orkiszowe paszteciki z soczewicą

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Orkiszowe paszteciki z soczewicą
Autor: Shutterstock Paszteciki z soczewicą 
łatwy
60 min
4

Podajemy przepis na orkiszowe paszteciki z soczewicą, doskonały dodatek do barszczu czy innej zupy. Idealnie sprawdzą się także jako samodzielna przekąska. Sprawdź, jak zrobić miękkie i pyszne paszteciki z nadzieniem z soczewicy. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto drożdżowe: 1,7 szklanki mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4,5 szklanki mąki orkiszowej typ 700 BIO
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu ciasta
  • Nadzienie: 0,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 0,5 cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 ususzonej bułki orkiszowej
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do wysokiego naczynia wlej 0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej. Wsyp drożdże i 0,5 łyżki cukru i wymieszaj, a potem odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie dolej 1,7 szklanki mleka, resztę cukru sól, oliwę oraz 2 szklanki mąki. Ustaw mikser na stojaku, żeby dobrze wymieszał składniki. Co pewien czas dosypuj resztę mąki, aż powstanie gładkie ciasto. Po 10 minutach wyrabiania ciasta odstaw je w ciepłe miejsce nakryte ściereczką na godzinę.
  • W czasie, kiedy ciasto rośnie, ugotuj soczewicę do miękkości i odcedź. Cebulę zeszklij na oliwie i dodaj do wystudzonej soczewicy. Dodaj do tego namoczoną i odsączoną z wody bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera.
  • Z wyrośniętego ciasta formuj placki wielkości dłoni, na środek każdego z nich nałóż farsz i zwiń jak naleśnik.
  • Uformowane paszteciki ułóż na blasze w dużych odstępach i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.
Dorota Kalita-Typa