Obłędne warzywa gotowane w wermucie

2021-03-29
Obłędne warzywa gotowane w wermucie
Autor: Shutterstock Warzywa gotowane w wermucie są niezwykle aromatyczne.
łatwy
0 min
4

Warzywa gotowane na parze są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Dzięki niezwykle aromatycznej marynacie na bazie wermutu nabierają wykwintnego charakteru. Świetnie smakują samodzielnie, ale mogą też stanowić dodatek do innych dań. Polecamy wypróbować jako jarzynkę do ryby.

SKŁADNIKI

  • 1 marchewka
  • 1 fankuł
  • 1 młoda cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 4 małe cebule
  • 0,5 szklanki wermutu
  • skórka z cytryny lub limonki
  • 1/4 szklanki soku z cytryny lub limonki
  • papryka w proszku
  • sól i pieprz
  • 4 gałązki estragonu
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę obrać i pokroić w słupki, fenkuł i paprykę w paski, a  cukinię w plastry. Cebule obrać i przekroić na pół.
  • Warzywa wymieszać w misce i podzielić na 4 części. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Przygotować 4 kawałki papieru do pieczenia i na środek każdego z nich wyłożyć porcję warzyw. Na każdą położyć gałązkę estragonu.
  • Wermut wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, papryką.
  • Każdą porcję warzyw skropić sosem.
  • Brzegi papieru zebrać do środka i spiąć wykałaczką.
  • Paczuszki ułożyć na sitku i umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą.
  • Gotować na parze 20 minut.
  •  
  •