Obłędne warzywa gotowane w wermucie
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Warzywa gotowane na parze są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Dzięki niezwykle aromatycznej marynacie na bazie wermutu nabierają wykwintnego charakteru. Świetnie smakują samodzielnie, ale mogą też stanowić dodatek do innych dań. Polecamy wypróbować jako jarzynkę do ryby.
SKŁADNIKI
- 1 marchewka
- 1 fankuł
- 1 młoda cukinia
- 1 czerwona papryka
- 4 małe cebule
- 0,5 szklanki wermutu
- skórka z cytryny lub limonki
- 1/4 szklanki soku z cytryny lub limonki
- papryka w proszku
- sól i pieprz
- 4 gałązki estragonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę obrać i pokroić w słupki, fenkuł i paprykę w paski, a cukinię w plastry. Cebule obrać i przekroić na pół.
- Warzywa wymieszać w misce i podzielić na 4 części. Przyprawić solą i pieprzem.
- Przygotować 4 kawałki papieru do pieczenia i na środek każdego z nich wyłożyć porcję warzyw. Na każdą położyć gałązkę estragonu.
- Wermut wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, papryką.
- Każdą porcję warzyw skropić sosem.
- Brzegi papieru zebrać do środka i spiąć wykałaczką.
- Paczuszki ułożyć na sitku i umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą.
- Gotować na parze 20 minut.