Mumie z parówek - jak zrobić oryginalną przekąskę na Halloween?
2021-10-08
łatwy
10 min
4
Mumie z parówek zwiniętych w ciasto francuskie to popularna przekąska na Halloween. Jest łatwa do przygotowania, a przy tym bardzo efektowna. Aby zrobić mumie z parówek, potrzeba tylko trzech składników. Podajemy przepis na halloweenową "straszną" przekąskę - mumie z parówek w cieście francuskim.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 10 parówek
- musztarda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
- Pokrój ciasto na 10 kwadratów, a potem każdy podziel na 4 paski.
- Owiń parówkę w 4 paski z ciasta tak, żeby pokryły całą kiełbaskę.
- Odsłoń spod ciasta kawałek parówki na wysokości około 1 cm od jej końca, żeby zrobić "twarz" mumii.
- Przygotowane parówki ułóż na blaszce i piecz około 15 minut.
- Po wyjęciu narysuj musztardą oczy i usta mumii.
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?