Mintaj po grecku

2021-03-29
Mintaj po grecku: przepis + WIDEO
Autor: Shutterstock Mintaj  to zdrowa i chuda morska ryba - idealnie nadaje się do przygotowania z niego ryby po grecku.
łatwy
25 min
4

Mintaj to jedna z najpopularniejszych ryb w naszych sklepach. Doskonale nadaje się na rybę po grecku. Mintaj po grecku często gości na naszych stołach. Szczególnie w Wigilię. Jest to potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna.

ZOBACZ WIDEO z instrukcją: jak zrobić rybę po grecku!

SKŁADNIKI

  • 2 filety z mintaja (mogą być mrożone, wtedy trzeba je najpierw rozmrozić)
  • duża marchewka
  • pietruszka
  • ćwiartka średniego selera
  • kawałek pora (ok. 2 cm)
  • 2-3 krążki cebuli cukrowej
  • 2 pomidory (obrane, mogą być z puszki)
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz marchewkę, pietruszkę, selera, pora i zetrzyj je na grubej tarce, cebulę obierz, posiekaj, a pomidory pokrój na drobne kawałki. Na rozgrzanym oleju usmaż filety z mintaja.
  • Dodaj warzywa, podlej wodą. Duś po przykryciem, do momentu aż warzywa zmiękną, a ryba będzie rozpadała się na kawałeczki. Pomidory mają dojść do konsystencji sosu.
  • Następnie odkryj i odparuj, dodaj sok z cytryny, przypraw do smaku. Danie można podawać na ciepło lub zimno.