Masło ziołowe na Wielkanoc i nie tylko!
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Masło ziołowe ożywi świąteczny stół. Nasz przepis na masło ziołowe pozwoli zmienić je w pięknie prezentujący się i zdrowszy dodatek do pieczywa niż masło bez dodatków.
SKŁADNIKI
- kostka miękkiego masła
- pęczek dowolnych ziół, kiełków lub szczypiorku
- szczypta soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zioła umyj i pokrój drobno lub zmiksuj. Masło wymieszane z drobno pokrojonymi ziołami będzie miało dekoracyjne cętki, jeśli zioła będą zmiksowane - masło zyska bardziej jednolity zielony kolor.
- Miękkie masło wymieszaj z ziołami, lekko posól do smaku, możesz też dodać inne przyprawy - jednak warto wybrań te łagodniejsze i bezbarwne - by smakiem i kolorem nie przyćmiły świeżych ziół
- Włóż ziołowe masło do jak najmniejszych foremek, wstaw do zamrażalnika na trzy godziny. Wykładaj z formy od razu po wyjęciu z lodówki.