Masło ziołowe na Wielkanoc i nie tylko!

2021-03-29
Masło ziołowe na Wielkanoc i nie tylko!
Autor: Shutterstock Masło ziołowe ubarwi świąteczny stół, ale warto je przyrządzać częściej niż tylko na święta.
łatwy
15 min
4

Masło ziołowe ożywi świąteczny stół. Nasz przepis na masło ziołowe pozwoli zmienić je w pięknie prezentujący się i zdrowszy dodatek do pieczywa niż masło bez dodatków.

SKŁADNIKI

  • kostka miękkiego masła
  • pęczek dowolnych ziół, kiełków lub szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  •  Zioła umyj  i pokrój drobno lub zmiksuj. Masło wymieszane z drobno pokrojonymi ziołami  będzie miało dekoracyjne cętki, jeśli zioła będą zmiksowane -  masło zyska bardziej jednolity  zielony kolor.
  • Miękkie masło wymieszaj z ziołami, lekko posól do smaku, możesz też dodać inne przyprawy - jednak warto wybrań te  łagodniejsze i bezbarwne - by  smakiem i kolorem nie przyćmiły  świeżych ziół
  • Włóż ziołowe masło do jak najmniejszych foremek, wstaw do zamrażalnika na trzy godziny. Wykładaj z formy od razu po wyjęciu z lodówki.