Marynowane sardynki po mauretańsku: przepis na pyszną zakąskę
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Marynowane sardynki po mauretańsku to przepis na pyszną zakąskę. Kwaśna marynata niweluje smak tłuszczu, w efekcie otrzymujemy obłędną zakąskę na każdą imprezę.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg mrożonych sardynek
- 8 łyżek oliwy
- 6 łyżek mąki
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 1 cebula, pokrojona
- 1 szczypta szafranu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego lub kminku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 szklanka octu winnego
- 4 listki laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odcinamy głowy i sprawiamy rybki. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Układamy na desce, grzbietami do góry. Dociskamy każdą rybę wzdłuż kręgosłupa, aż się otworzy i usuwamy kręgosłup.
- Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Oprószamy rybki mąką wymieszaną z solą i pieprzem. Układamy na patelni, skórą do dołu i smażymy 1-2 minuty, następnie odwracamy. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Na pozostałej oliwie smażymy czosnek i cebulę.
- W malakserze miksujemy czosnek, przyprawy i ocet oraz 250 ml wody.
- Rybki układamy w kamionkowym naczyniu, grzbietami do góry. Zalewamy marynatą. Na wierzchu układamy listki laurowe.
- Tak przygotowane sardynki pozostawiamy w lodówce na całą noc. Można je przechowywać w lodówce do 7 dni.