Maliny: sos malinowy do mięs

Malinowy sos do mięs
Autor: thinkstockphotos.com Sos malinowy jest nie tylko pyszny, lecz także wspomaga trawienie mięsa
łatwy
15 min
4

Maliny są bogate w witaminy i minerały. Kojarzone są zwykle z deserami na słodko, ale świetnie sprawdzają się też jako dodatek do mięs. Duże ilości witaminy C w malinach znacznie poprawiają wchłanianie żelaza obecnego w mięsie. Wypróbuj malinowy sos do mięs z dodatkiem goździków, gałki muszkatołowej i imbiru.

Zupa krem z buraków i malin

Malinowa pierś kurczaka z sałatką z awokado

Sałatka z malinami i kozim serem

Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami

SKŁADNIKI

  • 350 g malin
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • po 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, goździków i gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka masła
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maliny opłucz i zmiksuj. Aby sos był gładki, możesz przetrzeć maliny przez sito.
  • W garnku wymieszaj cukier, mąkę kukurydzianą, przyprawy i odrobinę soli. Dodaj ocet winny i maliny.
  • Wszystko zagotuj, stale powoli mieszając, i gotuj jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
  • Zestaw z ognia, dodaj sok z cytryny i masło, mieszaj, aż się rozpuści. Tak przygotowanym sosem polej mięso.
Joanna Anczura
więcej