Maliny: sos malinowy do mięs
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Maliny są bogate w witaminy i minerały. Kojarzone są zwykle z deserami na słodko, ale świetnie sprawdzają się też jako dodatek do mięs. Duże ilości witaminy C w malinach znacznie poprawiają wchłanianie żelaza obecnego w mięsie. Wypróbuj malinowy sos do mięs z dodatkiem goździków, gałki muszkatołowej i imbiru.
Zupa krem z buraków i malin
Malinowa pierś kurczaka z sałatką z awokado
Sałatka z malinami i kozim serem
Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami
SKŁADNIKI
- 350 g malin
- 4 łyżki cukru
- łyżka mąki kukurydzianej
- po 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, goździków i gałki muszkatołowej
- 4 łyżki białego octu winnego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka masła
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maliny opłucz i zmiksuj. Aby sos był gładki, możesz przetrzeć maliny przez sito.
- W garnku wymieszaj cukier, mąkę kukurydzianą, przyprawy i odrobinę soli. Dodaj ocet winny i maliny.
- Wszystko zagotuj, stale powoli mieszając, i gotuj jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
- Zestaw z ognia, dodaj sok z cytryny i masło, mieszaj, aż się rozpuści. Tak przygotowanym sosem polej mięso.