Maliny: sos malinowy do mięs
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Maliny są bogate w witaminy i minerały. Kojarzone są zwykle z deserami na słodko, ale świetnie sprawdzają się też jako dodatek do mięs. Duże ilości witaminy C w malinach znacznie poprawiają wchłanianie żelaza obecnego w mięsie. Wypróbuj malinowy sos do mięs z dodatkiem goździków, gałki muszkatołowej i imbiru.
Zupa krem z buraków i malin
Malinowa pierś kurczaka z sałatką z awokado
Sałatka z malinami i kozim serem
Zielona fasolka z dzikim ryżem, imbirem i malinami
SKŁADNIKI
- 350 g malin
- 4 łyżki cukru
- łyżka mąki kukurydzianej
- po 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, goździków i gałki muszkatołowej
- 4 łyżki białego octu winnego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka masła
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maliny opłucz i zmiksuj. Aby sos był gładki, możesz przetrzeć maliny przez sito.
- W garnku wymieszaj cukier, mąkę kukurydzianą, przyprawy i odrobinę soli. Dodaj ocet winny i maliny.
- Wszystko zagotuj, stale powoli mieszając, i gotuj jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
- Zestaw z ognia, dodaj sok z cytryny i masło, mieszaj, aż się rozpuści. Tak przygotowanym sosem polej mięso.
 
            
         
            
         
            
        ![Jajka faszerowane schabem, przepis Konrada Gacy - na Wielkanoc i nie tylko [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Jq8s-QS8o-CCBZ_jajka-faszerowane-schabem-przepis-konrada-gacy-na-wielkanoc-i-nie-tylko-wideo-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
        ![Portobello nadziewane kukurydzą i papryką [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-dBJK-KmNE-BQ4a_pieczarki-portobello-z-kukurydza-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        