Mała przekąska, wielki efekt na świątecznym stole. Goście zawsze pytają o przepis

2025-12-19 11:26

Idealna przekąska jednak istnieje. Na święta, sylwestra czy spotkanie z przyjaciółmi - ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie niezależnie od okazji. Daktyle z serem kozim owinięte boczkiem to smak, który podbija serca. Idealny balans, który łączy słodycz, słony smak i kremowość.

Mała przekąska, wielki efekt na świątecznym stole. Goście zawsze pytają o przepis

i

Autor: Brent Hofacker/ Shutterstock
łatwy
5 min
12

Idealna przekąska na sylwestra. Goście będą zakochani

Doskonała przekąska na każdą okazję. Te daktyle smakują niesamowicie, a są niezwykle proste do przygotowania. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować ten aromatyczny dodatek, który nie zajmie nam więcej niż 30 minut - i to już z pieczeniem.

Proste, szybkie i niesamowicie pyszne - prezentują się przepięknie, bez dużego nakładu roboty. Jeśli chcemy możemy zamiast daktyli wykorzystać figi - dla bardziej subtelnego smaku. Świetnym pomysłem będzie również wymieszanie sera koziego ze skórką pomarańczową dla ciekawszego smaku.

Przekąska, którą pokochają. Smak i prostota w jednym

Te niewielkie przekąski to hit każdej imprezy, niezależnie od okazji. Świetnie się sprawdzą na święta, sylwestra czy zwykłą posiadówkę z przyjaciółmi. Jest więc powód dla którego warto je przygotowywać. Bez względu na okoliczności.

Przygotuj ten przepis i ciesz się licznymi pochwałami od rodziny i przyjaciół. Ten smak bije na głowę popularne śliwki w boczku, a przy okazji wcale nie sprawi więcej problemu w przygotowaniu. Przepis, który będziesz przygotowywać już zawsze.

SKŁADNIKI

  • 12–16 suszonych daktyli
  • 120 g sera koziego 
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • świeży tymianek
  • czarny pieprz
  • miód
  • orzechy włoski lub migdały

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  • Daktyle nacinamy wzdłuż i wyciągamy pestki.
  • Do środka wkładamy niewielki kawałek sera koziego i ewentualnie pół orzecha.
  • Doprawiamy tymiankiem i pieprzem.
  • Zawijamy daktyla w pół plastra boczku i zabezpieczamy wykałaczką.
  • Układamy na blaszce do pieczenia.
  • Pieczemy około 20 minut.
  • Po wyciągnięciu skraplamy miodem.
Dlaczego warto jeść daktyle?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...