Lutenica - bałkańska pasta do mięs i kanapek
2021-03-29
łatwy
18 min
4
Lutenica, to znana na całych Bałkanach pasta z pomidorów, cebuli i ostrej papryki. W tym przepisie z dodatkiem ogórków małosolnych. Idealna do mięs i kiełbasek z grilla, ale dobra też do kanapek.
SKŁADNIKI
- 1 duże opakowanie koncentratu pomidorowego 250 g (30%)
- 3 cebulki szalotki
- 1 ostra papryka lub sproszkowane chili - do smaku
- 2 ogórki małosolne
- 1/4 łyżeczki cukru
- 50 ml oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Koncentrat połączyć z oliwą, chili lub papryczką i cukrem. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Podobnie ogórki, które przed podaniem odcedzić z soku.
- Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku, nie chłodzić.
- Podawać do mięs.