Lutenica - bałkańska pasta do mięs i kanapek

Lutenica - bałkańska pasta do mięs i kanapek
Autor: Shutterstock Lutenica - bałkańska pasta do mięs i kanapek
łatwy
18 min
4

Lutenica, to znana na całych Bałkanach pasta z pomidorów, cebuli i ostrej papryki. W tym przepisie z dodatkiem ogórków małosolnych. Idealna do mięs i kiełbasek z grilla, ale dobra też do kanapek.

SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie koncentratu pomidorowego 250 g (30%)
  • 3 cebulki szalotki
  • 1 ostra papryka lub sproszkowane chili - do smaku
  • 2 ogórki małosolne
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 50 ml oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Koncentrat połączyć z oliwą, chili lub papryczką i cukrem. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Podobnie ogórki, które przed podaniem odcedzić z soku.
  • Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku, nie chłodzić. 
  • Podawać do mięs.