Leśna galaretka z prawdziwków i nóżek wieprzowych z Borów Tucholskich [Żalno, Kuchenne Rewolucje]

Leśna galaretka z prawdziwków i nóżek wieprzowych z Borów Tucholskich [Żalno, Kuchenne Rewolucje]
Autor: Shutterstock.com Leśna galaretka z prawdziwków i nóżek wieprzowych z Borów Tucholskich [Żalno, Kuchenne Rewolucje]
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ziemne nóżki, czyli galaretka z nóżek wieprzowych to tradycyjna przystawka kuchni polskiej i doskonała zakąska. Magda Gessler podczas finałowego odcinka Kuchennych Rewolucji w Żalnie, w sercu Borów Tucholskich, w nowej restauracji "Grasz w zielone" postanowiła podkręcić dobrze znany przepis w stylu kuchni borowiackiej. I tak powstała niesamowicie smaczna leśna galaretka z borowików i nóżek wieprzowych. Wypróbuj ten przepis i ciesz się niezwykłym smakiem doskonałej przystawki! 

SKŁADNIKI

  • Na wywar z nóżek wieprzowych:
  • 2 nóżki wieprzowe przednie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczk soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
  • pół łyżeczki ziela angielskiego
  • Na wywar grzybowy:
  • 500 g prawdziwków (borowików) mrożonych
  • Dodatkowo:
  • 10 g (2 łyżeczki) żelatyny na 1 l płynu na leśna galaretkę
  • marynowane śliwki
  • kiełki buraka
  • piórka kopru
  • sos tatarski

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nóżki wieprzowe opalić, oczyścić z włosów. Zalać zimną wodą z dodatkiem przypraw. Gotować na małym ogniu do miękkości, aż mięso będzie odchodzić od kości. Zazwyczaj zajmuje to około 2-3 godzin. 
  • Wywar z nóżek przecedzić. Obrać mięso i ścięgna z kości. Kości wyrzucić. Mięsne kawałki pokroić i zachować. 
  • Grzyby mrożone zalać niewielką ilością wodą. Gotować 30 minut. Grzyby odcedzić. Wywar zachować. Grzyby pokroić na paseczki lub w kawałki. 
  • Wymieszać wywar z nóżek i wywar z grzybów. Doprawić do smaku. Odmierzyć objętość. Na każdy 1 l wywaru dodać 10 g żelatyny. 
  • W kokilkach lub w salaterce ułożyć grzyby i kawałki mięsa z nóżek. Zalać przygotowaną galaretą leśną. Odstawić do zastygnięcia.
  • Podawać przybrane marynowanymi śliwkami, kiełkami buraka, piórkami kopru. Najlepiej smakują z sosem tatarskim. 
Borowik szlachetny. Dlaczego warto jeść prawdziwka?

Zobacz GALERIĘ: Magda Gessler - najlepsze przepisy

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej