Leśna galaretka z prawdziwków i nóżek wieprzowych z Borów Tucholskich [Żalno, Kuchenne Rewolucje]
2021-12-09
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Ziemne nóżki, czyli galaretka z nóżek wieprzowych to tradycyjna przystawka kuchni polskiej i doskonała zakąska. Magda Gessler podczas finałowego odcinka Kuchennych Rewolucji w Żalnie, w sercu Borów Tucholskich, w nowej restauracji "Grasz w zielone" postanowiła podkręcić dobrze znany przepis w stylu kuchni borowiackiej. I tak powstała niesamowicie smaczna leśna galaretka z borowików i nóżek wieprzowych. Wypróbuj ten przepis i ciesz się niezwykłym smakiem doskonałej przystawki!
SKŁADNIKI
- Na wywar z nóżek wieprzowych:
- 2 nóżki wieprzowe przednie
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczk soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
- pół łyżeczki ziela angielskiego
- Na wywar grzybowy:
- 500 g prawdziwków (borowików) mrożonych
- Dodatkowo:
- 10 g (2 łyżeczki) żelatyny na 1 l płynu na leśna galaretkę
- marynowane śliwki
- kiełki buraka
- piórka kopru
- sos tatarski
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nóżki wieprzowe opalić, oczyścić z włosów. Zalać zimną wodą z dodatkiem przypraw. Gotować na małym ogniu do miękkości, aż mięso będzie odchodzić od kości. Zazwyczaj zajmuje to około 2-3 godzin.
- Wywar z nóżek przecedzić. Obrać mięso i ścięgna z kości. Kości wyrzucić. Mięsne kawałki pokroić i zachować.
- Grzyby mrożone zalać niewielką ilością wodą. Gotować 30 minut. Grzyby odcedzić. Wywar zachować. Grzyby pokroić na paseczki lub w kawałki.
- Wymieszać wywar z nóżek i wywar z grzybów. Doprawić do smaku. Odmierzyć objętość. Na każdy 1 l wywaru dodać 10 g żelatyny.
- W kokilkach lub w salaterce ułożyć grzyby i kawałki mięsa z nóżek. Zalać przygotowaną galaretą leśną. Odstawić do zastygnięcia.
- Podawać przybrane marynowanymi śliwkami, kiełkami buraka, piórkami kopru. Najlepiej smakują z sosem tatarskim.
Borowik szlachetny. Dlaczego warto jeść prawdziwka?