Krokiety ziemniaczano-orzechowe z natką pietruszki
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Pyszne ziemniaczane kuleczki z aromatem włoskich orzechów znakomicie sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych. Mają lekką i puszystą konsystencję i znakomity smak. Aromat świeżej natki zamyka całość.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 3 białka jaj
- 2 łyżki posiekanej natki
- 100 g orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ziemniaków i wymieszać.
- Orzechy zmielić i dodać do masy wraz z natką, posolić i popieprzyć do smaku.
- Z masy formować kuleczki, panierować w bułce tartej i obsmażać na złoto na rozgrzanym oleju.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?