Krem z łososia w cytrynach: przepis na zdrową przekąskę

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Krem z łososia w cytrynach
Autor: thinkstockphotos.com Z łososia wędzonego i białego sera szybko przygotujesz kremowy mus
łatwy
25 min
4

Chcesz mieć zdrowe serce i układ krążenia? Wypróbuj krem z łososia w cytrynach! Łosoś jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają zachować w dobrym zdrowiu serce i układ krążenia oraz skutecznie likwidują stany zapalne. Danie jest przy tym niskokaloryczne - 1 porcja liczy około 165 kalorii.

SKŁADNIKI

  • 150 g wędzonego łososia w plastrach
  • 200 g białego sera
  • 4 cytryny
  • pęczek koperku
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • sól
  • biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytryny umyć mydłem, wypłukać w gorącej wodzie, przekroić wzdłuż na pół. Oddzielić miąższ od skórki, starając się nie uszkodzić owocu.
  • Z cytrynowych miseczek usunąć białe błony, włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
  • Rybę pokroić w paseczki długości zapałki. Jeśli łosoś jest miękki i nie można go równo posiekać, włożyć go wcześniej na 10 minut (nie dłużej!) do zamrażalnika.
  • Koperek opłukać, wysuszyć, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, resztę posiekać.
  • Biały ser rozetrzeć ze śmietaną. Dodać koperek i łososia, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Miseczki ze skórki cytrynowej napełnić kremem z łososia.
  • Udekorować gałązkami koperku i cząstkami cytryny. Wstawić do lodówki na godzinę.
miesięcznik Zdrowie