Kotleciki ziemniaczane z serem i brokułami - pychotka za grosze!

Kotleciki  ziemniaczane z serem i brokułami - pychotka za grosze!
Autor: Shutterstock Kotleciki ziemniaczane z serem i brokułami to idealna ciepła przekąska imprezowa
łatwy
25 min
3

Dieta wegetariańska

Kotleciki ziemniaczane z serem i brokułami to doskonały patent na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu, resztek brokuła czy  lekko podeschniętego sera. Kotleciki są pieczone, a więc lekkostrawne, choć niekoniecznie niskokaloryczne, bo zawierają sporo sera. Mogą być doskonałym ciepłym daniem na kolację lub imprezową przekąską.

SKŁADNIKI

  • szklanka ziemniaków
  • łyżka masła
  • szklanka brokułów
  • pół szklanki startego sera
  • 2 łyżki posiekanych liści pietruszki lub koperku
  • 1 cebulka dymka (wraz ze szczypiorkiem)
  • pół papryczki chili
  • 1  jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie łyżka bułki tartej do sklejenia masy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować i utłuc lub przepuścić przez praskę, wymieszać z masłem. Brokuły ugotować (5 minut)  a następnie pokroić drobno. Cebulkę, piertuszkę i paprykę posiekać.
  • Wszystkie składniki wymieszać w misce i uformować niewielkie kuleczki lub kotleciki. Gdyby masa była zbyt  wilgotna (wiele zależy od zawartości skrobi w ziemniakach), dodać trochę bułki tartej.
  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 30 min. w temperaturze 180ºC, aż do zarumienienia. W połowie pieczenie kuleczki odwrócić na drugą stronę. Wybornie smakują z sosem tzatziki.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej