Kotleciki ziemniaczane z serem i brokułami - pychotka za grosze!
2021-05-17
łatwy
25 min
3
Dieta wegetariańska
Kotleciki ziemniaczane z serem i brokułami to doskonały patent na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu, resztek brokuła czy lekko podeschniętego sera. Kotleciki są pieczone, a więc lekkostrawne, choć niekoniecznie niskokaloryczne, bo zawierają sporo sera. Mogą być doskonałym ciepłym daniem na kolację lub imprezową przekąską.
SKŁADNIKI
- szklanka ziemniaków
- łyżka masła
- szklanka brokułów
- pół szklanki startego sera
- 2 łyżki posiekanych liści pietruszki lub koperku
- 1 cebulka dymka (wraz ze szczypiorkiem)
- pół papryczki chili
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie łyżka bułki tartej do sklejenia masy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować i utłuc lub przepuścić przez praskę, wymieszać z masłem. Brokuły ugotować (5 minut) a następnie pokroić drobno. Cebulkę, piertuszkę i paprykę posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce i uformować niewielkie kuleczki lub kotleciki. Gdyby masa była zbyt wilgotna (wiele zależy od zawartości skrobi w ziemniakach), dodać trochę bułki tartej.
- Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 30 min. w temperaturze 180ºC, aż do zarumienienia. W połowie pieczenie kuleczki odwrócić na drugą stronę. Wybornie smakują z sosem tzatziki.