Koreczki z jajek przepiórczych z szynką
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Jaja przepiórcze doskonale się nadają na koreczki, ponieważ mają idealną wielkość. Można z nich wyczarować błyskawiczną świąteczną przekąskę, pod warunkiem, że opanujemy szybkie obieranie przepiórczych jaj. Takie przekąski możemy podać na wielkanocny stół albo przy okazji innych uroczystości i przyjęć.
SKŁADNIKI
- 8 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo
- 3 plastry polędwicy łososiowej lub szynki
- 1 ogórek kwaszony
- 1 czerwona papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka obieramy, dzielimy na połówki, ogórki kroimy w 1-centymetrowe plastry, paprykę w nieduże romby, polędwicę lub szynkę parmeńską dzielimy na 16 części.
- Na każdy kawałek ogórka lub papryki kładziemy połówkę jajka i całość spinamy wykałaczką i nadziewamy na nią fantazyjnie kawałek szynki, żeby wyglądał jak żagiel.
- Inną wersją przekąski mogą być kanapeczki z sałatą i ustawionymi na nich żagielkami z jajka, szynki i ogórka/papryki.