Kolorowy pasztet z warzywami
2021-03-29

średni
90 min
4
Tradycyjny pasztet warto urozmaicić dodatkiem warzyw – będzie nie tylko bardziej efektowny, ale i zdrowszy. Oto przepis na pasztet z warzywami. Znakomicie będzie smakował podczas wielkanocnego śniadania.
Nasz pasztet z warzywami to wersja luksusowa tego świątecznego specjału. Łączymy w nim cztery rodzaje mięs: wieprzowinę (np. łopatkę lub karkówkę), surowy boczek, drobiową wątróbkę (z indyka lub kurczęcia) oraz – koniecznie – cielęcinę, która nada pasztetowi charakterystyczny, delikatny smak.
Na przygotowanie pasztetu trzeba zarezerwować przynajmniej 2 i pół godziny (samo pieczenie trwa 40 minut). Za to w niedzielę wielkanocną będziemy mieli gotowy smakołyk na świąteczny stół.
SKŁADNIKI
- ½ kg cielęciny
- ½ kg wieprzowiny
- 200 g surowego boczku
- 150 g wątróbki
- seler
- 100 g mrożonej fasolki szparagowej
- duża marchewka
- duża i mała cebula
- kajzerka
- 5 jajek
- po 4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu
- liść laurowy
- olej
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- tłuszcz i bułka tarta do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cielęcinę i wieprzowinę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę równej wielkości. Olej rozgrzać na patelni, włożyć pokrojone mięso, przesmażyć.
- Seler obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Mięso przełożyć do garnka, dodać boczek, obraną dużą cebulę, pokrojony seler, dodać ziele angielskie i pieprz oraz liść laurowy, podlać wodą (woda nie powinna przykrywać mięsa), posolić. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny. Dodać umytą wątróbkę i dusić jeszcze 1/2 godziny.
- Mięso i warzywa odcedzić, w wywarze namoczyć kajzerkę. Cebulę wyjąć, mięso i seler zemleć dwukrotnie w maszynce. Kajzerkę odcisnąć i też zemleć.
- Żółtka oddzielić od białek. Masę mięsną wymieszać z kajzerką i żółtkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Marchewkę oczyścić, pokroić na grube plasterki. Małą cebulę obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć marchewkę i fasolkę szparagową. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przesmażone warzywa dodać do masy mięsnej, wymieszać. Następnie dodać pianę, delikatnie połączyć.
- Formę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, włożyć masę (powinna sięgać ¾ wysokości). Piec 40 minut w temperaturze 180 st. C.