Kawior z bakłażanów - przystawka kuchni bułgarskiej

2021-03-29
Kawior z bakłażanów
Autor: Shutterstock Jeśli lubisz pasty kanapkowe kawior z bakłażanów przypadnie ci do gustu.
łatwy
30 min
4

Kawior z bakłażanów to tradycyjna przystawka kuchni bułgarskiej. Świetnie smakuje jako dodatek do drobiu lub pasta na kanapki.

SKŁADNIKI

  • 2 bakłażany
  • główka czosnku
  • 5 łyżeczek oliwy
  • 2 jajka
  • 2 średnie pomidory
  • łyżka octu winnego
  • pół pęczka naci pietruszki lub kolendry
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany upiec, zdjąć z nich skórę i zetrzeć na puree.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i oliwę.
  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kosteczkę. Natkę umyć, osuszyć i posiekać.
  • Jajka połączyć z bakłażanami, doprawić octem winnym lub sokiem z cytryny.
  • Podawać na grzankach. Ciepłe pieczywo posmarować grubą warstwą pasty i posypać pomidorami i natką.