Kawior z bakłażanów - przystawka kuchni bułgarskiej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kawior z bakłażanów to tradycyjna przystawka kuchni bułgarskiej. Świetnie smakuje jako dodatek do drobiu lub pasta na kanapki.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany
- główka czosnku
- 5 łyżeczek oliwy
- 2 jajka
- 2 średnie pomidory
- łyżka octu winnego
- pół pęczka naci pietruszki lub kolendry
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany upiec, zdjąć z nich skórę i zetrzeć na puree.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i oliwę.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kosteczkę. Natkę umyć, osuszyć i posiekać.
- Jajka połączyć z bakłażanami, doprawić octem winnym lub sokiem z cytryny.
- Podawać na grzankach. Ciepłe pieczywo posmarować grubą warstwą pasty i posypać pomidorami i natką.